Nizozemska Wildersovim rješenjima rekla – NE

Premijer Mark Rutte i njegova stranka pobjednici su izbora u Nizozemskoj. Izgubili su nekoliko mjesta u parlamentu, ali su se obranili od desnih populista.

Piše: Bernd Riegert/DW

Neka birališta u Rotterdamu, Utrechtu i Haagu morala su biti duže otvorena, jer je odaziv birača bio veći nego što su organizatori mogli pretpostaviti. I kada su ih zatvorili u 21:00 sat, ispred vrata su stajali veliki redovi ljudi. 82 posto birača od 13 milijuna ljudi s pravom glasa sudjelovalo je na “povijesnim” izborima, što je za sedam posto više nego na prošlim izborima 2012. godine. Jedan od “last minute” birača bio je Bob Gros. On je glasovao za liberalnu stranku VVD nizozemskog premijera Marka Ruttea. Laknulo mu je što Rutte, iako je njegova stranka izgubila određeni broj mjesta u parlamentu, ostaje na funkciji predsjednika vlade. Rutteova Stranka slobode i demokracije VVD osvojila je 33 mjesta u parlamentu.

Populist Geert Wilders nakon jučerašnjih izbora nema razloga za slavlje. On je doduše mogao osvojiti nekoliko mjesta više nego na prošlim izborima, no ipak je, usprkos drugačijim prognozama i očekivanjima, osjetno podbacio. Uspjelo mu je osvojiti 20 mandata u parlamentu koji ima 150 zastupnika. No, Wilders je ipak sa svojom strankom PVV, koja je neprijateljski nastrojena prema Europskoj uniji i islamu – druga po broju osvojenih glasova i to ispred ojačanih kršćanskih demokrata i stranke D66.

Wilders se nakon poraza najprije nije oglašavao preko sredstava informiranja iz Haaga. Samo je tvitao da odmjeravanje snaga s premijerom Rutteom još nije okončano. “Još niste vidjeli što ja sve mogu.” A onda je tijekom noći kratko razgovarao s novinarima. “Nisam ostvario izborni cilj, pa ipak je to pobjeda, jer smo dobili više mjesta u parlamentu nego ranije.” Mark Rutte izrazio je olakšanje rezultatom izbora tijekom proslave izborne pobjede u Haagu. “Nakon Brexita i nakon Trumpa jasno smo rekli ‘ne’ populizmu, koji je pogrešan.”

Relativno loš izborni rezultat populista mogao bi djelovati poput kočnice i na druge desno-populističke stranke u Europi. Francuskoj predstoje izbori u travnju i svibnju, na kojima Marine Le Pen iz Nacionalne fronte želi doći na vlast. U Njemačkoj na izborima na jesen će populistička Alternativa za Njemačku nastojati sa što većim brojem glasova ući u Bundestag. Šef vladinog ureda u Berlinu Peter Altmeier je svoju radost porazom populista u Nizozemskoj potkrijepio na čistom nizozemskom twittom: “Nizozemska, ti si pobijedila. Hvala za tako izvanredan izborni rezultat!”

You may also like

0 comments