Nizozemska će se žaliti na odluku suda o Srebrenici

Nizozemska je odlučila podnijeti žalbu vrhovnom sudu da odbaci presudu nizozemskog prizivnog suda koji je u lipnju potvrdio da ta zemlja snosi djelomičnu odgovornost za pokolj nad 350 muslimanskih žrtava u Srebrenici, izbačenih 1995. iz UN-ove baze koju su tada osiguravali nizozemski vojnici.

“Država Nizozemska podnijet će žalbu na ovu presudu koju smatra nedovoljno jasnom”, izjavio je glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane Klaas Meijer.

Prizivni sud u Den Haagu je 27. lipnja potvrdio da Nizozemska snosi djelomičnu odgovornost za smrt 350 muslimanskih žrtava srpskog pokolja u Srebrenici, izbačenih iz baze UN-a koju su tada osiguravali nizozemski mirovnjaci, a nakon što su okolno područje pregazile postrojbe bosanskih Srba.

Sud je presudio i da je nizozemska država postupila protuzakonito te da mora platiti djelomičnu odštetu žrtvama masakra, a riječ je o 30 posto jer je procijenjeno da je postojalo 70 posto izgleda da će muškarci biti odvedeni iz baze bez obzira na reakciju nizozemskih vojnika.

Tijekom evakuacije nizozemski mirovnjaci su “olakšali razdvajanje muslimanskih muškaraca i mladića, znajući da postoji realna opasnost da će se bosanski Srbi prema njima ponašati nehumani ili da će ih pogubiti”, rekao je sudac.

You may also like

0 comments