Niže cijene plina za kućanstva u Hrvatskoj

Zagreb – Cijena prirodnog plina za kućanstava od srijede, 1. travnja, u prosjeku će biti snižena za 5 do 9 posto, odnosno za prosječnih 20 do 30 lipa po prostornom metru. Nove cijene za sva 34 lokalna opskrbljivača na hrvatskom tržištu utvrdila je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) 16. ožujka.

Naime, odlukom o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za 2015. godinu (Narodne novine, br. 31/15) HERA je utvrdila cijene za sve opskrbljivače u obvezi javne usluge i nove se cijene odnose na razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2015. Prema toj odluci, cijene po kojoj građani od početka travnja plaćaju potrošeni plin kreću se od 0,2764 kune po kilovatsatu (kWh) do 0,3433 kune po kWh (obje cijene bez PDV-a).

Preračunato u prostorne metre i s dodanim PDV-om kućanstva su do sada plin plaćala od 3,52 do 4,31 kunu po kubiku, a od sada će, prema neslužbenim izračunima, plaćati od oko 3,2 kune do 3,97 kuna po kubiku. U postotku su cijene po kWh pale od 5 do 9 posto. Izračun za najvećeg hrvatskog opskrbljivača prirodnim plinom, Gradsku plinaru Zagreb – Opskrba, koji ima oko 270 tisuća korisnika u kategoriji kućanstva, pokazuje da će građanima na području Zagreba od 1. travnja plin pojeftiniti oko 5,9 posto ili 20-ak lipa po prostornom metru.

Naime, odlukom HERA-e Gradskoj plinari Zagreb – Opskrba za kućanstva koja spadaju u najčešći tarifni model (TM2 s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh odnosno od oko 540 do 2.700 prostornih metara) utvrđena je krajnja cijena od 0,2944 kune po kWh, umjesto dosadašnjih 0,3127 kuna (obje cijene bez PDV-a). Informativni izračun s HERA-ine aplikacije ‘iplin’ pokazuje da će kućanstvo s područja Zagreba koje ima prosječnu godišnju potrošnju od oko 1.100 kubika (oko 10.500 kWh) na godišnjoj razini s nižim cijenama ‘uštedjeti’ oko 225 kuna. Taj izračun pokazuje da im godišnji iznos koji plaćaju (potrošeni plin i fiksna naknada s PDV-om) po novome iznosi oko 4.075 kuna umjesto dosadašnjih oko 4.300 kuna.

Gradska plinara Zagreb većim je dijelom provela očitanje plinomjera kućanstava, a građane na području Zagreba su izvijestili i da u razdoblju od 1. do 7. travnja mogu očitati i dostaviti stanje svog plinomjera bilo telefonski (pozivom na Centar za informiranje kupaca ili govorni automat tog centra) ili putem web-stranice Gradske plinare – Opskrba.Kako je Gradska plinara Zagreb opskrbljivač i na području Bjelovara i susjednih općina građani od 1. do 8. travnja mogu dostaviti očitanje svog plinomjera i operatoru distribucijskog sustava Elektrometal – distribucija plina d.o.o Bjelovar bilo telefonski ili putem web stranice Elektrometala.

I HERA je putem svojih internet stranicama izvijestila građane na području gdje se primjenjuje tromjesečno ili šestomjesečno obračunsko razdoblje o njihovim pravima s obzirom da se stupanje na snagu odluke o novim cijenama ne poklapa s krajem obračunskog razdoblja. Sukladno Općim uvjetima opskrbe plinom, u tom slučaju krajnji kupac može sam očitati plinomjer i o tome dostaviti podatke svom opskrbljivaču plinom u roku tri dana od dana stupanja na snagu odluke, dakle do uključivo 3. travnja. Ukoliko krajnji kupac ne dostavi podatke o stanju plinomjera, opskrbljivač će potrošnju plina za razdoblje do dana stupanja na snagu odluke utvrditi razmjerno broju dana potrošnje plina između očitanja stanja plinomjera na početku i na kraju obračunskog razdoblja, navode iz HERA-e.

Inače, pojeftinjenje prirodnog plina uslijedilo je nakon dviju odluka Vlade donijetih sredinom ožujka. Tim je odlukama, naime, Vlada utvrdila da je od 1. travnja ove godine do kraja ožujka iduće godine proizvođač plina na području Hrvatske, odnosno Ina dužna prodavati plin opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) po cijeni od 0,1715 kuna po kilovatsatu (sve su cijene bez PDV-a), što je gotovo 7 posto manje od dosadašnjih 0,1842 kune po kilovatsatu (kWh), a HEP dužan plin prodavati opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 0,2289 kuna po kWh, što je gotovo 12 posto manje od dosadašnjih 0,2595 kuna po kWh.

No, u konačnici je pojefinjenje za kućanstva u postotku niže od toga jer je HERA, uz smanjenje troška nabave plina, opskrbljivačima odobrila povećanje troška opskrbe, a većini i povećanje troška distribucije plina. Tako je, prema iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja trošak opskrbe plinom svim opskrbljivačima povećan s dosadašnjih 0,013 kuna po kWh na 0,0149 kuna po kWh. Iznos pak troška distribucije plina različit je od tvrtke do tvrtke, a kod nekih nema promjene tog dijela cijene, dok je kod nekih taj trošak porastao od 3 pa do 25 posto.

Uz cijenu koju plaćaju za isporučene količine plina po utvrđenoj cijeni, kućanstva plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja je s početkom travnja porasla za jednu kunu, s dosadašnjih 13 kuna (bez PDV-a) na 14 kuna. Naime, naknadi od 10 kuna za distribuciju plus 3 kune za troškove postupka ispitivanja nepropusnosti i ispravnosti plinske instalacije, od travnja je dodana i 1 kuna naknade za opskrbu.(Agencije)