Niže cijene nafte prepolovile su dobit austrijske naftne i plinske grupe OMV u prvom tromjesečju

Niže cijene nafte prepolovile su dobit austrijske naftne i plinske grupe OMV u prvom tromjesečju a potporu rezultatima pružio je rafinerijski segment, pokazalo je OMV-ovo poslovno izvješće. Čista CCS dobit prije kamata i poreza (EBIT) prepolovljena je u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 333 milijuna eura, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno OMV-ovo poslovno izvješće.

Uteg je bio segment istraživanja i proizvodnje, čija se čista dobit prije kamata i poreza sunovratila na samo 33 milijuna eura, sa 603 milijuna eura koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine. Kao razlog u OMV-u izdvajaju osjetno niže cijene nafte i smanjenu proizvodnju u Libiji. Prošle je godine oštar pad cijena nafte prisilio OMV da smanji planirane investicije i odustane od zacrtane razine proizvodnje od 400 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno do 2016. Početkom ove godine austrijska je kompanija zajedno s američkim Marathon Oilom dobila dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora u hrvatskim vodama Jadrana.

U OMV-u procjenjuju da bi se ove godine cijena nafte trebala u prosjeku kretati između 50 i 60 dolara za barel. “Zahvaljujući našem portfelju ostvarit ćemo pozitivan operativni rezultat čak i ako cijena nafte bude oko 50 dolara”, kazao je u konferencijskom pozivu financijski direktor David Davies. Iz kompanije su već izvijestili da se proizvodnja u prva tri ovogodišnja mjeseca spustila na 303 tisuće barela ekvivalenta nafte dnevno, s 318 tisuća koliko je iznosila u prethodnom mjesecčju. Pad je povezan s oružanim sukobima u Libiji i Jemenu, gdje je OMV u mirnim vremenima proizvodio ukupno 40 tisuća barela dnevno.

U austrijskoj kompaniji ne očekuju obnovu proizvodnje u Libiji u ovoj godini a “viša sila” objavljena prošlog mjeseca u Jemenu ostat će na snazi šest mjeseci, kazao je analitičarima čelnik odjela za istraživanje i proizvodnju Jaap Huijskes. Predsjednik uprave na odlasku Gerhard Roiss kazao je da se unatoč tome OMV ne planira povući ni iz jedne od te dvije zemlje. OMV-ove su rafinerijske marže pak poskočile u prvom tromjesečju na 7,45 dolara po barelu, s 1,63 dolara po barelu koliko su iznosile u istom razdoblju prošle godine, zahvaljujući nižim cijenama nafte. U austrijskoj kompaniji očekuju njihov pad u nastavku godine. (Agencije)