Niz je teških pitanja vezano uz zahtjeve Britanije za ostanak u EU

Nekoliko tjedana prije summita EU-a na kojem bi trebalo postići dogovor s Velikom Britanijom oko uvjeta za njezin ostanak u Uniji još uvijek ima niz teških pitanja koje treba riješiti, izjavio je u četvrtak predstavnik Europske komisije.

“Ostalo je samo još nekoliko tjedana, a imamo pred sobom teška pitanja koja treba riješiti”, rekao je pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta Jonathan Faull, predsjednik radne skupine Europske komisije za strateška pitanja u vezi s britanskim referendumom o ostanku ili odlasku iz Unije.

Čelnici EU-a okupit će se 18. i 19. veljače na summitu u Bruxellesu na kojem bi trebali postići dogovor oko reformi koje je zatražio britanski premijer David Cameron. Cameron je u studenom prošle godine objavio četiri glavna područja u kojima traži reforme u EU-u, kako bi on mogao svojim biračima preporučiti da glasuju za ostanak u Uniji na referendumu koji se treba održati do kraja 2017. Referendum bi se mogao održati i puno ranije, a kao mogući datumi spominju se lipanj ili rujan sljedeće godine.

Najteže neriješeno pitanje ostaje pitanje socijalnih naknada i slobode kretanja, odnosno britanskog zahtjeva da se ograniči tzv. socijalni turizam, to jest pravo državljana drugih članica na socijalne beneficije u Britaniji. London je tražio da radnici iz drugih zemalja članica moraju raditi najmanje četiri godine u Velikoj Britaniji prije nego što dobiju pravo na socijalne beneficije koje imaju domaći radnici, što je diskriminacija i u izravnoj suprotnosti s načelima i propisima EU-a. “Postavljena su temeljna pitanja – što znači sve tješnja suradnja u Uniji, kakvi odnosi trebaju biti između zemalja članica eurozone i onih izvan eura, kako u tim okolnostima funkcionira jedinstveno tržište? A tu je još i pitanje slobode kretanja radnika”, rekao je Faull, kojeg je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker postavio na čelu radne skupine o pitanju britanskog referenduma.

Faull je istaknuo da unatoč poteškoćama postoji dobra volja za postizanje dogovora. “Komisija radi na tome da zadrži Britaniju u EU-u, jer smatramo da je to u interesu Unije, a također i u interesu Britanije”, rekao je.

You may also like

0 comments