Nitko neće poštovati EU ako neće ispunjavati obećanja

Tusk i Juncker
Čelnici Europske komisije i Europskog vijeća Jean-Claude Juncker i Donald Tusk u utorak su u Europskom parlamentu rekli su kako EU sada čeka odluku britanskog parlamenta o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva i da je EU učinio sve što je mogao kako bi se izbjegao kaotičan brexit.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u Strasbourgu u raspravi o zaključcima sastanka Europskog vijeća 17.i 18. listopada da je EU predano radila na uređenom brexitu, ali i da je brexit bio “gubitak vremena i energije” koji su u njegovom mandatu mogli biti iskorišteni za rad na boljitku europskih građana.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je eurozastupnicima rekao da je sa čelnicima zemalja članica EU-a razgovarao o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona za odgodu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije te da će odluku o tome donijeti “idućih dana”

Čelnik Europskog vijeća istaknuo je kako se postignutim sporazumom s Velikom Britanijom “izbjegava kaotični brexit”. Sporazumni “razvod” postignut je 17. listopada, a prvo ga treba ratificirati britanski parlament. U subotu je u Westminsteru izglasan tzv. Letwinov amandman kojim je odgođeno glasanje kako bi se prije toga donio zakon o primjeni sporazuma.

Britanski eurozastupnik Nigel Farage, jedan od vodećih zagovornika brexita, u raspravi u Europskom parlamentu optužio je Borisa Johnsona da je prihvatio sporazum jer pokušava izbjeći još jednu odgodu kako ne bi naljutio Konzervativnu stranku.

U odnosu na sporazum s Theresom May u novom prijedlogu je zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku (backstop) zamijenjen novim pristupom. Na irskom otoku neće biti carinskih kontrola, one će se obavljati u lukama. Na robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište neće se primjenjivati europske carinske tarife.

Francuska je prošlog tjedna blokirala Sjevernu Makedoniju i Albaniju na putu prema članstvu u Uniji, odnosno spriječila otvaranje pristupnih pregovora s tim zemljama, a čelnici EU-a su ocijneili kako je to bila pogrešna odluka.

Tusk je također ocijenio kako je odluka Europoskg vijeća bila “pogreška” i dodao da se “sada samo može nadati da će europski lideri raspraviti to pitanje prije summita u Zagrebu u svibnju”. Većina zemalja podržava otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom koja je zbog toga čak pristala promijeniti službeno ime zemlje i okončati spor s Grčkom.Manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom, no, za svaki korak u procesu proširenja EU-a potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

Turska je prošli tjedan sa SAD-om dogovorila petodnevni prekid vatre, kako bi se kurdski borci (YPG) povukli iz “sigurnosne zone” koju Ankara želi uspostaviti. Na prošlotjednom sastanku Europskog vijeća raspravljalo se i o novom dugoročnom proračunu EU-a. Juncker tvrdi da su “neprihvatljivi prijedlozi koji su trenutno na stolu”.

Pozicija dijela zemalja članica koje u proračun uplaćuju više nego što iz njega dobivaju jest da se proračunski rashodi ograniče na jedan posto BND-a. Komisija to smatra nemogućim s obzirom na postavljene prioritete i ciljeve.

Zbog izlaska Velike Britanije europski proračun gubi 12 do 14 milijardi eura godišnje. Osim te rupe na prihodovnoj strani, trebat će povećati rashodovnu stranu s obzirom na potrebu financiranja novih prioriteta poput zaštite granice, migracija i obrambene politike.

You may also like

0 comments