Home Ekonomija Nitko ne želi državnu imovinu

Nitko ne želi državnu imovinu

by Agencije

Za kupnju 92 državne nekretnine diljem Hrvatske, većinom šuma, Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u oglašenom roku stigle su ponude za njih tek 16, dok je za zakup 26 poslovnih prostora stiglo 26 valjanih ponuda, od kojih će se za devet u Zagrebu i na Korčuli potpisati ugovori.

Rezultate ta dva natječaja DUUDI je objavio ovih dana na svojim web stranicama, sami su natječaji bili objavljeni početkom ljeta, a rokovi za ponude bili su 21. kolovoza za kupnju 92 nekretnine odnosno do 3. rujna za zakup poslovnih prostora. Za kupnju 16 nekretnina ponuditelji su DUUDI-ju, prema podacima s njihovog weba, ponudili ukupno 1,3 milijuna kuna, pri čemu su se ponuđene cijene za pojedine nekretnine tek neznatno razlikovale ili bile malo veće od početno traženih.

Najviša ponuđena cijena od tih 16 ponuda iznosila je 236 tisuća kuna za nekretninu označenu kao štala i dvorište u okolici Umaga, za koju se početno tražilo nešto malo više od 235 tisuća kuna. Veće ponuđene cijene, a koje su približne početnim cijenama, bile su još za dvije nekretnine u Zagrebu – 177 tisuća kuna za nekretninu/dio stana s dvorištem te 151 tisuću kuna za dio poslovnog prostora u centru Zagreba, kao i ponuda u iznosu od 148 tisuća kuna za neplodnu površinu u Materadi (Istra).

Zanimljivost natječaja za prodaja 92 nekretnine bila je i ‘ponuda’ gotovo 60 nekretnina označenih kao šuma u Poličniku kod Zadra, a koje se prema detaljnom planu uređenja stambene zone Grabi-Poličnik nalaze unutar granica građevinskog područja – mješovite namjene, od kojih su ponude pristigle samo za dvije te nekretnine, s ponuđenim cijenama od 123 tisuće kuna i 113,3 tisuće kuna.

Na natječaj DUUDI-ja za zakup 26 poslovnih prostora objavljenog krajem srpnja stiglo je, prema objavljenim podacima, ukupno 30 ponuda od kojih su četiri bile nevaljane, a od svih valjanih predviđeno je devet odluka, odnosno ugovora o zakupu u Zagrebu i na Korčuli. Ukupna mjesečna vrijednost zakupa tih devet poslovnih prostora, a prema tablicama s weba DUUDI-ja, je oko 82 tisuće kuna, a najveća pojedinačna odnosno najbolja ponuda (bez PDV-a) u visini od 42,3 tisuće kuna dobivena je za krovnu terasu zgrade lučke ispostave u gradu Korčula. Početna cijena mjesečne neto zakupnine za taj prostor veličine 251 četvorni metar bila je 12 tisuća kuna, a jamčevina nešto malo viša od 36 tisuća kuna.

Svih ostalih osam poslovnih prostora su u Zagrebu, a među njima najviša ponuda (bez PDV-a) od gotovo 23 tisuće kuna stigla je za prostor od 138 metara četvornih u Jurišićevoj ulici (ulično prizemlje i podrum), za što je početna mjesečna najamnina neto zakupa bila nešto malo više od sedma tisuća kuna, a jamčevina 22,1 tisuća kuna.

Related Posts