Niti guverner Vujčić pod pritiskom prosvjeda ne želi dati ostavku

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u ponedjeljak je na 3. susretu guvernera središnjih banaka država regije u Rovinju jasno poručio kako nema namjeru podnijeti ostavku nakon što su to od njega na subotnjem prosvjedu zbog problema sa kreditima vezanim uz švicarski franak zatražili članovi Udruge Franak koji smatraju kako je “propustio spriječiti donošenje lošeg rješenja te kako HNB nije reagirao na vrijeme”, prenosi Direktno.hr.

“Neću dati ostavku jer sam upravo 2005. godine bio jedini koji je glasno govorio o rizicima švicarskih franaka. Tada, osim mene, nitko nije javno istupio i govorio da je to rizično, a danas, deset godina kasnije, oni koji su tada šutjeli pokušavaju me prozvati kao odgovornog za to”, ustvrdio je guverner Vujčić dodavši kako je Hrvatska u izbornoj godini te kako se stoga može, kako je rekao, “svašta očekivati”.

“Smatram da to nije korektno i nije na mjestu. Hrvatska narodna banka nije sudionik u tim ugovorima koji su sklopljeni, niti ih može mijenjati”, ustvrdio je Vujčić upitan za komentar zahtjeva Udruge Franak za njegovom smjenom moderatora na panel raspravi.

“Nakon što je švicarska središnja banka objavila da napušta svoj fiksni tečaj prema euru, mi smo objavili papir od jedanaest stranica kojim se objašnjavaju osnovne činjenice o kreditima u švicarskim francima i moguća rješenja tog problema”, istaknuo je Vujčić dodavši kako je nakon toga Hrvatska narodna banka u bilateralnim kontaktima i s Udrugom Franak i s bankama i s Vladom nekoliko puta objašnjavala činjenice i efekte pojedinih rješenja.

“Naš je posao održavanje financijske stabilnosti u Hrvatskoj i jasno smo poručili kako bi konverzija po mađarskom modelu u domaću valutu, zbog udara na međunarodne pričuve, značila uvod u financijsku nestabilnost zemlje”, naglasio je Vujčić.

Na 3. susretu guvernera središnjih banaka država regije u Rovinju uz guvernera HNB-a sudjeluju guverneri središnjih banaka iz Makedonije, Crne Gore, Slovenije i BiH. Cilj skupa je unaprijediti suradnju financijskih institucija regije i razmijeniti iskustava u suzbijanju i ublažavanju posljedica financijskih kriza i ukupnog gospodarstva, a zamišljen je kao mjesto susreta i dijaloga financijskog sektora regije.

Udruga Franak: Vujčiću, šaljemo Vam letak austrijske središnje banke, tako se radi!

“Oni nisu poput vas jednokratno izjavili nešto, negdje na način da potencijalni korisnik kredita to ne može to čuti ili razumjeti, već je tiskala brošuru koja je bila dostupna svima i upozoravala na toksične elemente ovakvih proizvoda”, objavio je direktno.hr u siječnju, kada se vodila rasprava što je o Franku pričao Vujčić.

Udruga Franak uputila je tada guverneru HNB-a Borisu Vujčiću i viceguvernerima otvoreno pismo u kojem mole za hitni sastanak s njihovim predstavnicima te vanjskim suradnicima kako bi ih uputio u teme oko korištenja devizne klauzule CHF u kreditima ali i druge teme koje proizlaze iz aktualne situacije.

“Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo da nam žurno dostavite podatke kako je traženo dopisom od 19. siječnja, 2015. Dakle, molimo stanje obveza i potraživanja banaka u RH vezano za CHF po godinama 2003 do 2014. pojedinačno po bankama ili kumulativno za cijeli bankarski sustav kao i porijeklo tih obveza”, stoji u otvorenom pismu.

“Vama za informaciju ali i kao odgovor na vaš jučerašnji istup u medijima na izjavu da ste upozoravali i tome slično, dostavljamo vam letak (preveden kako bi vam bilo lakše) Austrijske središnje banke. Oni nisu poput vas jednokratno izjavili nešto, negdje na način da potencijalni korisnik kredita to ne može to čuti ili razumjeti, već je tiskala brošuru koja je bila dostupna svima i upozoravala na toksične elemente ovakvih proizvoda”, upozoravaju u Udruzi Franak.

“Spomenuta brošura tiskana je u 300.000 primjeraka od strane Austrijske narodne banke, a koja je i obvezala sve banke da s brošurom moraju upoznati svakog potrošača prije samog potpisivanja ugovora. Potrošač koji bi se ipak odlučio na takav rizičan potez potpisivanja ugovora nakon dobivenih informacija iz brošure, morao je potpisati na poseban papir da je upozoren na špekulativni valutni rizik u CHF i da taj rizik preuzima potpuno svjesno na svoj teret. Mi nismo u poziciji procjenjivati jeste li vi bili u obavezi ili u mogućnosti na ovakav ili sličan način zaštiti svoje građane koji su vam do sada kao instituciji neosporno vjerovali – ostavljamo to Vladi i Saboru”, kažu u otvorenom pismu.

“Za kraj želimo istaknuti da se po dosadašnjim presudama (uključujući i one ECJ-a koje smo vam dostavili) stječe vrlo jasan dojam da CHF nije bilo u funkciji zaštite vrijednosti novca već u funkciji špekuliranja na tržištu radi kreiranja ekstra profita. Iz svega navedenog jasna je urgentnost zbog koje predlažemo da se sastanak održi sutra! Ovim putem molimo da sastanku nazoče i predstavnici Ministarstva financija, kabineta premijera, te sudske vlasti”, stoji u otvorenom pismu Udruge Franak.