Ništa od rekonstrukcije ukrajinskog plinskog duga

Ruski ministar financija Anton Siluanov i njegova ukrajinska kolegica Natalija Jareško nisu uspjeli postići sporazum na sastanku u petak o restrukturiranju 3 milijarde dolara ukrajinskog duga Moskvi, a dogovorili su tek da će nastaviti razgovore.

Ukrajina je dogovorila sporazum o restrukturiranju duga sa skupinom velikih kreditora u nastojanju da pokrpa financijsku rupu od 15 milijardi dolara, u sklopu MMF-ova programa za spas od bankrota, vrijednog 40 milijardi dolara. Veliki kreditori još moraju odobriti taj plan. “Iznijeli smo našu poziciju da Ukrajina treba vratiti dug Rusiji”, rekao je Siluanoc nakon razgovora s Jareško na marginama godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Limi.

Bio je to prvi sastanak ministara financija dviju zemalja od siječnja, kada je Ukrajina najavila planove restrukturiranja inozemnog duga. “Jareško je iznijela detalje o sporazumu o restrukturiranju duga koji je postignut s ukrajinskim ad-hoc odborom kreditora te pozvala Rusiju da sudjeluje u tom sporazumu”, navodi se u priopćenju ukrajinske strane. Rusija je mnogo puta poručila da Ukrajina mora otplatiti svoj dug u prosincu, kada dospijeva.

Moskva je kupila ukrajinske obveznice prije nego je proruski predjsednik Ukrajine Viktor Janukovič početkom prošle godine svrgnut s vlasti, što je izazvalo prijepore koji su se proširili i rezultirali ruskom aneksijom Krima i izbijanjem proruskog ustanka u istočnoj Ukrajini. “Kolege iz ukrajinskog ministarstva financija kazali su da nemaju taj novac u proračunu te su nas pozvali da sudjelujemo u restrukturiranju, zajedno s komercijalnim kreditorima. Mi smo državni kreditor. Što se nas tiče, takvi uvjeti su neprihvatljivi”, istaknuo je Siluanov. Njihov sastanak u petak održan je pod pokroviteljstkom Njemačke, i uz prisustvo njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea. “Dogovorili smo da nastavimo dijalog”, zaključio je Siluanov.

You may also like