Ništa od reforme pravosuđa dok se Fina ne stavi u ustavne okvire

Mi smo udruga koja zastupa preko 325.000 blokiranih građana i tvrtki Republike Hrvatske. Zagovaramo reformu pravosuđa, koja se mora provesti ako Republika Hrvatska želi mali korak naprijed u poštivanju osnovnih ljudskih, građanskih i ustavnih prava državljana Hrvatske.  

MOST je „sebi“- kroz rezultate izbora- uzeo resor pravosuđa. Odredio ministra I to poštujemo. Malo manje se slažemo sa odlukom da se u ministarstvu, na istim pozicijama, zadrže neke osobe koje su direktno odgovorne za lože zakone. A osobito se ne slažemo najavama reforme pravosuđa u kojima se ne spominje politički i pravni model  FINA-e kao represivnog aparata države, komunističko fašističkog tipa, čije poslovanje i blokade privatnih računa i imovine građana  nijedno objektivno, relevantno tijelo, nitko nezavisan i ništa organizirano ne kontrolira FINU,Ovrhe javnog bilježnika, odvjetnika što ih u paketu drži, u ovom trenutku čak i iznad Ustava.

Pravomoćna sudska presuda, Ustav su osnovna pretpostavka za svako demokratsko funkcioniranje političkog, financijskog i pravnog sustava.  FINA kao relikt socijalističkog platnog prometa je jedan od glavnih kočničara pravne reforme. FINA je organizacija koja bez provjere i po fašističko komunističkim metodama svaki dan otima građanima i tvrtkama krvavo stečeni novac, služi najbrutalnijem reketu države i uništavanju najslabijih i socijalno najosjetljivijih kategorija društva. FINA nema nikakvu obvezu provjera vjerodostojnosti ovršnih isprava, tako da je takvim sustav izazvan pravi kaos otimačine, kojemu nitko  ne želi ili ne može stati na kraj.

Da zastupnici iz MOST-a ne vide problem, očito je iz njihove načelne odluke da u Ministarstvu pravosuđa, na funkcijama koje imaju ovlast odluke kako će glasiti zakon, ostave neke funkcionare  koji su Hrvatsku kao pravno nesigurnu zemlju , i 325 000 blokiranih i doveli u ovu situaciju kaosa kaotičnim propisima po kojima se ovrha provodi bez sudske presude, bez ikakvih provjera i po načelu kadija te tuži kadija te sudi. U ovom kaosu gubi samo sirotinja, lošim zakonima uništen je srednji sloj društva, bogate se oni najbogatiji odvjetnici i notari koji korupcijskim metodama dolaze do fantastičnih ugovora s državnim institucijama i samo na osnovu serijskih dopisa svake godine povećavaju svoje bogatstvo na račun građana koje nitko ne štiti pa čak niti Ustav. – Zbog svega navedenog od premijera Oreškovića, gospodina Karamarka i gospodina Petrova zahtijevamo:

– Hitnu reviziju poslovanja  FINE; skidanje monopola, neka FINA posluje kao i druge bankarske institucije na tržištu novaca,

–Hitne izmjene ovršnog zakona kao i svih vezanih podzakona kojima je situacija u Hrvatskoj sa blokadama i privatnim dugom dovedena da pakla.

Papagajski ste nam najavljivali  reforme onda ih i provedite, jer mi ne želimo da ovo stanje zacementirate kao trajno. Gospodo da bi ste ubili čovjeka ne trebate pucati u njega, dovoljno je da mu oduzmete posao i blokirate račun ! Oslobodimo se relikta komunističkih zakona. Pokažite da poštujete pravne postulate razvijenih demokratskih država; poštovanje do svakog državljana Hrvatske, osobito siromašnih, mora biti korijen svakog zakona u Hrvatskoj!

Autor je Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani

You may also like