Olaf Scholz tvrdi kako nema smisla

Kancelar Olaf Scholz odbacio je pozive za povratak na nuklearnu energiju u Njemačkoj, ukazujući na visoke troškove i dugo vrijeme izgradnje. Ova izjava dolazi u vrijeme velike globalne rasprave o novom investicijskom ciklusu u nuklearnu energiju, kao prihvatljivog tranzicijskog goriva prema zelenoj tranziciji.

“Ako netko sada odluči graditi nuklearnu elektranu, ona će biti spremna za 15 do 20 godina prema trenutnom vremenu izgradnje. Morali bismo do tada riješiti sve naše probleme”, rekao je Scholz odgovarajući na pitanje učenika tijekom sesija pitanja i odgovora u centru strukovnih škola u južnoj Njemačkoj.

Struja koja dolazi iz nuklearnih elektrana košta višestruko više od struje iz vjetra, solarne energije ili drugih proizvodnih izvora, rekao je Scholz.

Osim toga, rezerve urana su ograničene.

“Ako pogledate unatrag 20 godina i vidite tko je donio jeftiniju i učinkovitiju odluku o proizvodnji električne energije, to će biti naša zemlja”, predvidjela je njemačka kancelarka.

U nacrtu svog novog političkog programa, Kršćansko-demokratska unija (CDU) – njemačka konzervativna oporbena stranka – zagovara korištenje nuklearne energije i želi se usredotočiti na “nuklearne elektrane četvrte i pete generacije”.

Related Posts