Ništa od dolaska VW-a u Hrvatsku

Andreas Totsmann
Kako su spekulacije o potencijalnim novim lokacijama Volkswagenove tvornice na jugoistoku Europe uzele maha, u ponedjeljak se oglasio i Andreas Tostmann, šef proizvodnje u koncernu Volkswagen, govoreći da VW u ovom trenutku ne razmatra nove lokacije za pogon vrijedan 1,5 milijardi eura.

“Pratimo razvoj situacije. Planovi za Tursku trenutno su na čekanju. U ovom trenutku ne tražimo aktivno alternativne lokacije”, kazao je za Reuters Tostmann. Tvornici su Nijemci namjeravali graditi u Turskoj, no odluku o tome stopirali su početkom mjeseca zbog turske vojne ofenzive u Siriji. Obradovalo je to ostale konkurente Srbiju, Bugarsku, Rumunjsku, i po novom Hrvatsku.

Da se i Hrvatska priključila utrci za VW pogon, neslužbeno se doznalo jučer, nakon sastanka Petera Altmaiera, njemačkog ministra gospodarstva i energetike, i njegova hrvatskog kolege Darka Horvata. Iako u kratkoj izjavi Tostmann nije demantirao da utrka i dalje traje, čini se, da ipak od Turske nisu sasvim odustali, piše novac.hr.

“Potencijalni ulazak Volkswagena na hrvatsko tržište prilika je za bolje pozicioniranje Hrvatske na karti Europe. S obzirom na povoljan geopolitički položaj Hrvatske, predispozicije za ulazak investitora u zemlju su tu, no i dalje je potrebno poraditi na poboljšanju poslovne i investicijske klime u zemlji”, rekao je Majetić.

Majetić ističe da se dolazak investitora može očekivati tek kad se riješi niz administrativnih i birokratskih prepreka. “Investitori u poslovnom okruženju prije svega traže nedvojbenu pravnu sigurnost, transparentnost, predvidivost i efikasnost sveukupne javne administracije u pribavljanju potrebnih papira i dozvola za pokretanje poslovanja. Hrvatska je suočena i s izazovom nedostatka radne snage, stoga je svakako potrebno liberalizirati nadolazeće zakone koji će regulirati uvoz radne snage kako bi sadašnjim i budućim poslodavcima bilo što jednostavnije zaposliti nove radnike te uz što manje administrativnih barijera u tom procesu, a trenutni sustav kvota po tom pitanju nije dobar i zastario je u usporedbi s europskim modelima otvorenog tržišta”, dodao je Majetić.

Kako naglašava glavni direktor HUP-a, dolazak Volkswagena na hrvatsko tržište bila bi pozitivna poruka. “Dolazak Volkswagena na hrvatsko tržište bila bi pozitivna poruka i ostalim investitorima koji žele doći u Hrvatskoj te pokazatelj napretka zemlje u gospodarskom smislu”, zaključio je Davor Majetić iz HUP-a za portal Direktno..

You may also like