Niske cijene nafte povećale dobit British Airways

Dobit vlasnika British Airwaysa IAG-a uvećana je u trećem tromjesečju za trećinu zahvaljujući nižim cijenama nafte i snažnoj potražnji za putovanjima, pokazuje u petak objavljeno izvješće grupe.

Grupa je u trećem tromjesečju ostvarila operativnu dobit od 1,21 milijardu eura ako se izuzme doprinos irskog prijevoznika Aer Lingusa, koji je IAG-ovom prijevozničkom portfelju pridružen u kolovozu. To predstavlja povećanje za 34,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom su jedinični troškovi goriva smanjeni za 8,6 posto. Grupa je u trećem tromjesečju prevezla ukupno 66,2 milijuna putnika, čak 12,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Ukupni su prihodi u promatranom razdoblju uvećani 15,2 posto, na 6,76 milijardi eura. Pritom su prihodi od prijevoza putnika uvećani 16,8 posto, dosegnuvši 6,14 milijardi eura. “Izvijestili smo o snažnim tromjesečnim rezultatima, uz pozitivan doprinos svih naših zrakoplovnih prijevoznika”, konstataira izvršni direktor Willie Walsh.

Iz grupe napominju da pod pretpostavkom o nepromijenjenim valutnim tečajevima i troškovima goriva u ovoj godini očekuju operativnu dobit bez doprinosa irskog prijevoznika od 2,25 milijardi do 2,3 milijarde eura, u odnosu na dosada prognozirane 2,2 milijarde. Jučer objavljeni rezultati konkurentskih prijevoznika Lufthanse i Air France-KLM-a također su bili bolji nego što se očekivalo, a zajednički glavni oslonac niže su cijene nafte.

You may also like