Niska inflacija podići će realnu vrijendost plaća

Snažnija osobna potražnja vjerojatno će iduće godine poduprijeti posustalo svjetsko gospodarstvo zahvaljujući niskoj inflaciji koja će potaknuti najveći rast realnih plaća u tri godine, pokazuje u utorak objavljeno istraživanje.

Nagli pad cijena nafte snažno koči inflaciju, što znači da će realne plaće u 2016. vjerojatno na globalnoj razini porasti u prosjeku za 2,5 posto, procjenjuju u najnovijem istraživanju autori iz kompanije za ljudske resurse Korn Ferry Hay Group.

Rast nominalnih plaća za 4,9 posto u 24 tisuće kompanija i organizacija iz cijelog svijeta uglavnom je na razini proteklih godina ali zahvaljujući slabijoj inflaciji potrošači imaju na raspolaganju više novca, tumači Benjamin Frost, konzultant iz Hay Groupa nadležan za baze podataka o plaćama. “Čini se da oni dobar dio tog novca ulažu u potrošnju a ni kompanijama općenito ne ide loše”, ističe Frost. “One pridonose dobroj atmosferi kroz povećanje plaća, pri čemu se možemo nadati da će u konačnici taj novac završiti u njihovim blagajnama”, dodaje on.

Istraživanje se temelji na podacima kompanija i organizacija u 110 zemalja širom svijeta a ne obuhvaća Hrvatsku. Najviše bi iduće godine trebale porasti realne plaće u Vijetnamu, za 7,3 posto. Slijede Kina i Tajland s povećanjem plaća za 6,3 odnosno 6,1 posto. Azija u cjelini prednjači među regijama prognoziranim rastom realnih plaća za 4,2 posto u idućoj godini.

U Europi bi realne plaće trebale porasti 2,3 posto, Pritom bi stopa rasta u skupini istočnoeuropskih zemalja trebala iznositi 2,9 posto a u zapadnoj Europi dva posto, izračunali su autori studije. Izgledi su pozitivni za Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, konstatiraju u Korn Ferry Hay Groupu. Tako za Veliku Britaniju u 2016. prognoziraju rast plaća za 2,5 posto . Tako bi u Njemačkoj plaće trebale porasti 2,7 posto, u Velikoj Britaniji za 2,5 a u Francuskoj 1,7 posto.

Iz europskog su prosjeka izdvojene Ukrajina i Rusija, koje bi iduće godine trebale zabilježiti najveći skok nominalnih plaća u Europi, za 11,5 odnosno sedam posto. Budući da će te dvije zemlje ih političkih razloga bilježiti i visoku inflaciju, realno će plaće u Ukrajini u konačnici potonuti 36,8 posto, te za 7,5 posto u Rusiji, izračunali su u Korn Ferry Hay Groupu.

Istu stopu realnog rasta plaća kao i Europa – 2,8 posto – trebale bi iduće godine zabilježiti i pacifička i sjevernoamerička regija, pri čemu bi u SAD-u stopa rasta trebala iznositi 2,7 a u Kanadi 2,6 posto. “Ovogodišnja prognoza globalnih plaća pokazuje da će za većinu zemalja povećanje realnih plaća u 2016. biti najveće u tri godine. Različiti makroekonomski uvjeti podrazumijevaju značajne varijacije na globalnoj razini ali ukupno gledano pristojno povećanje, uz iznimno nisku (u pojedinim slučajevima i nultu) inflaciju znači pozitivne izglede za radnike”, zaključuje Philip Spriet iz Hay Groupa.

You may also like

0 comments