Niska će cijena nafte i dalje biti problem za Rusiju

Maksim Rešetnikov
Ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnikov ocijenio je u subotu kako bi bilo pogrešno u iduća dva-tri mjeseca potrošiti sve financijske rezerve te da će se ruska ekonomija i nakon krize vjerojatno suočavati s niskim cijenama nafte, koja je glavni ruski izvozni proizvod.

Rešetnikov je na TV kanalu Rusija-1 rekao da se aktualna kriza razlikuje od onih 2008. i 2014., godine, jer je široko zahvatila posebno mala i srednja poduzeća. Također je skrenuo pozornost na činjenicu da vlada ne može potrošiti sve akumulirane rezerve u sljedeća dva-tri mjeseca, jer će se i nakon toga gospodarstvo trebati oporavljati, a to će razdoblje vjerojatno obilježiti niske cijene nafte.

“Oporavak će teći u etapama. Da, iskušenje je potrošiti sve rezerve u sljedećih mjesec, dva ili tri. No i nakon toga moramo rasti, a cijene našeg glavnog izvoznog proizvoda – nafte, mogu dugo ostati niske “, rekao je.

Ranije je ministar rekao da ruska ekonomija gubi oko 100 milijardi rubalja (1,24 milijarde eura) dnevno zbog ograničenja povezanih s pandemijom novoga koronavirusa. Proračunski deficit Ruske Federacije po njegovim procjenama mogao bi iznositi 4,5-5 posto BDP-a, a pokrit će ga akumulirane rezerve i zaduženja. Ministar je ukupni iznos potpore ruskoj ekonomiji procijenio na 2,8 posto BDP-a.

You may also like

0 comments