NIS je pronašao naftu u BiH

BEOGRAD/Banja Luka – Naftna industrija Srbije (NIS) je u suradnji sa partnerskom tvrtkom pronašla naftu u Bosanskoj Posavini. Tako je Tanjugu priopćio ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić.

Za RS je to itekako važna i dobra vijest, naglasio je i dodao kako je nafta locirana u naselje Obudovac. “Ne raddi se o malim količinama za nas, no za NIS one još nisu dovoljno velike kako bi započela eksploatacija” rekao je Đokić. Stoga su, po svoj  prilici, potrebita dodatna istražianja na tom lokalitetu. Ipak, jedna bušotina u Obudovcu je i danas aktivna, ali ministar Đokić nije mogao precizirati kada će započeti eksploatacija. Izjavio je kako je uzet uzorak od 5 000 tona te će o kvalitativnoj analizi ovisiti u koju će se svrhu koristiti u proizvodnji.

Nadodao je kako će Republika Srpska dogovoriti s Jadran-Naftagasom aneks ugovora o istraživanju za ovo naftno polje. Jadran Naftagas je tvrtka koju je NIS u svru istraživanja u BiH-a osnovao sa ruskom kompanijom ZArubežnjeft. Prvotnim se ugovorom ova tvrtka obvezala investirati 229 milijuna dolara u istraživanje te 190 milijuna dolara za eksploataciju, ukoliko se dokažu rezerve.

Istraživanja nafte i plina na teritoriju Republike Srpske vrše se više od 100 godina, no iako postoji odredeni broj bušotina sa pojavama nafte i plina, još uvijek nema otkrivenih komercijalnih nalazišta nafte.

You may also like