Nikolić: Srbija ne može priznati dva uvjeta EU

Srbija želi postati članicom Europske unije, ali postoje dva uvjeta koja ne može ispuniti – da prizna neovisnost Kosova i da bude u svađi sa zemljama s kojima je EU u svađi, prije svega s Rusijom, izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

“Prije 16 godina Srbija je počela put ka članstvu u EU, živimo u jedinstvu i s Istokom i sa Zapadom – želimo postati članicom Unije i u tom smislu može se reći da surađujemo više sa Zapadom”, rekao je Nikolić u intervjuu za Al Jazeeru na engleskom, čije izvatke u nedjelju prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Nikolić objašnjava da Srbija ima veliko prijateljstvo i s Istokom – bliske odnose, povijesne, religiozne, jezične veze sa Ruskom Federacijom, a na pitanje zašto, paralelno s članstvom u EU-u, Srbija ne želi u NATO, srbijanski šef države objašnjava kako je to posve druga priča. “Bili smo napadnuti i bombardirani od NATO-a 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posljedice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stajalište naših građana prema NATO-u. Uvjeren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u”, poručio je Nikolić.

Srbijanski šef države svoja stajališta o NATO-u objašnjava i tvrdnjom da Srbija više nikad nema namjeru ratovati. “Ako je NATO obrambeni savez, ne trebamo biti članica NATO-a jer Srbiju nitko neće napasti. Okruženi smo članicama NATO-a i nemamo namjeru ikada više ratovati”, rekao je predsjednik Srbije, podsjetivši da je Srbija samo tijekom ove godine održala skoro 100 vojnih vježbi s NATO-om, a samo dvije s Rusijom.

Nikolić je rekao kako sebe ne može niti zamisliti kao predsjednika države koja bi se u prikrivenom sukobu svrstala na bilo koju stranu. “To je bila moja politika na izborima na kojima sam izabran i to će biti moja politika ako se ponovno kandidiram”, naglasio je Nikolić, koji još nije službeno istaknuo kandidaturu za predsjedničke izbore u Srbiji u svibnju 2017. godine.

On je, u kontekstu međunarodnih odnosa, ukazao i na različite odnose Rusije i EU-a prema Krimu i Kosovu. “Problem koji Srbija ima s Kosovom, Ukrajina ima s Krimom – u pogledu Kosova, EU prihvaća njegovu neovisnost, Rusija ne. Kada je riječ o Krimu, Rusija ga prihvaća, a EU je protiv toga”, istaknuo je Nikolić.

Komentirajući dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao jednom od ključnih preduvjeta u eurointegracijskom procesu, Nikolić je podsjetio da je dijalog započeo kad je on postao šef države “jer Srbija želi mir, sigurnost i da narod dolje (na Kosovu) živi bolje”, ali je ustvrdio kako Bruxelles i Priština “to koriste za promoviranje i učvršćivanje neovisnosti Kosova”. “Mnoge ingerencije koje država Srbija ima mi smo prenijeli na Prištinu, ali oni su istaknuli četiri nova uvjeta, a jedan od njih je granica. Mi to nećemo moći ispuniti”, poručio je predsjednik Srbije, uz ocjenu da je Srbija bila najbolji partner u tim trojnim razgovorima.

Komentirajući izbjegličku i migrantsku krizu Nikolić je podsjetio na pohvale koje je Srbija dobila od EU-a, te ponovio ranije poruke državnog vrha da “Srbija ne može postati lijevak kroz koji migranti ulaze, ali ne odlaze dalje”. “Ovo bi moglo prouzročiti veliku nevolju. Izbjeglice ne vide u Srbiji krajnju destinaciju, a u razgovorima s Bruxellesom rekli smo da možemo primiti do 6.000 izbjeglica dok za njih ne bude pronađeno neko rješenje”, rekao je Nikolić u intervjuu za TV Al Jazeera čije izvatke prenosi Radio-televizija Srbije.

You may also like