Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je u četvrtak medijska nagađanja o osnivanju HDZ-ove vlade u sjeni, naglasivši kako HDZ nije, niti će formirati Vladu u sjeni jer čvrsto vjeruje u pobjedu na parlamentarnim izborima, te da je Domoljubna koalicija spremna preuzeti odgovornost za upravljanje državom. “Čvrsto vjerujem u pobjedu na skorašnjim parlamentarnim izborima. HDZ-ova Domoljubna koalicija spremna je preuzeti odgovornost za upravljanje zemljom”, izjavio je Karamarko Hini.

Istaknuo je kako su se ozbiljno pripremali za preuzimanje odgovornosti za upravljanje zemljom, a rezultat tih priprema je i njihov gospodarski program koji su HDZ-ovi stručnjaci radili u suradnji sa stručnjacima njemačkog IFO Instituta. Dodao je da taj program predviđa ozbiljne reforme potrebne za aktivnije pokretanje proizvodnje, povećanje investicija i otvaranje radnih mjesta. “Međutim, te će reforme provoditi stvarna, kompetentna i stručna vlada a ne nekakva vlada u sjeni”, naglasio je.

Karamarko je potvrdio kako je točno da je već duže vrijeme u kontaktu s brojnim ekonomskim i drugim stručnjacima, te da razgovara sa stranačkim i izvanstrančkim ljudima različitih profila. Istaknuo je da Hrvatska mora okupiti svu svoju pamet kako bi postala gospodarski snažna i stabilna zemlje. “Međutim, svi oni s kojima sam razgovarao, kao i svi stranački dužnosnici, već odavno znaju, a to vam i sami mogu potvrditi, da nikada, ni s kim od njih nisam razgovarao o bilo kakvoj konkretnoj funkciji, a kamo li ju nekome obećao”, rekao je Karamarko.

Što se tiče nagađanja o smanjenju broja ministarstva, predsjednik HDZ-a rekao je da postoji prostor za uštede i smanjenje broja ministarstava, ali u ovom trenutku je teško reći točno koliko. “Ako želimo jeftiniju i racionalniju, a ne ovakvu rastrošnu državu kakvu imamo sada, onda moramo krenuti od vrha. Od same vlade. Kako ćemo tražiti racionalnost i učinkovitost od javnih i državnih poduzeća ako to najprije ne učinimo u vladi. Ne može država više trošiti ono što nije zaradila, a ceh zato plaćati građani”, izjavio je Karamarko za Hinu.

Inače, u medijima su se pojavila nagađanja da je HDZ uoči parlamentarnih izbora navodno formirao vladu u sjeni, te nagađanja o tome da će u budućom HDZ-ovoj vladi biti manje ministarstava, kao i imena ministara.

Related Posts