Nikada bliži euro i funta poraz su za “leave” kampanju

Ima li razlike između Funte i Eura? Jučer ste za jednu funtu mogli kupiti 1.1 euro, što je realno izjednačenje nenacionalne europske valute i nacionalne Britanske valute.

Vrlo je zanimljivo slušati objašnjenja “Leave” kampanje kako je ovo samo privremeni pad, da to nije početak trenda tj. niza nepovoljnih ekonomskih kretanja za Veliku Britaniju. Koliko je to loš argument može vam pokazati jedna jednostavna činjenica, a to je da VB još nije ni započela postupak izlaska iz EU. Znači još se realno nije ništa promijenilo u poziciji VB prema EU i ostatku globalnog tržišta, a već su nastale osjetne ekonomske posljedice.

Uopće neću argumentirati bi li bilo bolje da je VB ostala u EU, ali činjenica je da su netom nakon odluke o izlasku de facto došli na razinu na kojoj je EU. Kako je to točno pomoglo VB? Pa jeftinija valuta olakšava izvoz, što je načelno dobro i omogućava lakše zapošljavanje. No to je kratkotrajna razmjena između inflacije i rasta izvoza te zapošljavanja koja se do sada u svim primjerima obila planerima o glavu poput bumeranga. U jednom drugom tekstu moj misteriozni kolega je rastavljao program Živog Zida i jasno pokazao realne učine inflacije.

Teško je predvidjeti hoće li na kraju slabija funta i općenito izlazak Velike Britanije iz EU imati loše ili dobre učinke na njihovo gospodarstvo, možemo sa sigurnošću reći da je “vrijednost” Velike Britanije u padu i izjednačena s “vrijednošću” Europske unije iz koje su tako žarko željeli izaći.

You may also like

0 comments