Nikad jači Bled, u fokusu izlazak iz krize; S. Makedonija u izloaciji

Kuriozitet
Europa nakon Brexita i pandemija Covida-19 teme su glavnog panela na ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu (BSF) koji se danas održava u Sloveniji, a tijekom foruma susrest će se slovenski premijer Janeza Janša i predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković.

Kako je u petak u priopćenju za javnost naveo Janšin ured, slovenski će se premijer na margini skupa sastati sa svim kolegama koji će sudjelovati na BSF-ovu glavnom panelu. Predviđeni su i Janšini razgovori s predsjednikom vlade Poljske Mateuszem Morawieckim, Češke Andrejem Babišem i Mađarske Viktorom Orbanom.

Uz to, Janša će se odvojeno sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograd – Priština i Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom te s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Janša će u ponedjeljak u 10 sati na početku tradicionalno najvažnijeg međunarodnog skupa u zemlji govoriti na početku panela o Europi poslije Brexita i pandemiji koronavirusa, a u raspravi će sudjelovati i Andrej Babiš, Mateusz Morawiecki, Viktor Orban, Andrej Plenković, bugarski predsjednik vlade Bojko Borisov i talijanski premijer Giuseppe Conte.

U raspravi lidera sudjelovat će i predsjednica MMF-a Kristalina Georgieva i predsjednik Međunarodnog olimpijskoga odbora Thomas Bach. Bledski strateški forum ove se godine zbog pandemije Covida-19 odvija u posebnim uvjetima i skraćenom programu, u kombinaciji neposrednog izravnog sudjelovanja i nastupa preko video konferencije.

Zanimljivo, na ovom najbolje organiziranom forumu, od kada postoji, nema predstavnika Republike (Sjeverne) Makedonije. Službenih podataka zašto je tome tako nema, međutim, snažne indicije govore kako je razlog vezan uz djelovanje Gorjana Tozije, iz makedonske agencije za film, koji je javno nazvao Janeza Janšu i Andreja Plenkovića fašistima i kriminalcima, na što je reagirao i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Goran Grlić Radman, a Janez Janša diplomatski otkazao gostoprimsktvo Nikoli Dimitrovu, na unaprijed dogovoreni susret.

You may also like

0 comments