Home Ekonomija Nijemci protiv TTIP-a, Merkel za

Nijemci protiv TTIP-a, Merkel za

by Agencije

Njemačka kancelarka Angela Merkel ustraje na okončanju pregovora i donošenju Transatlantskog trgovinskog i investicijskog sporazuma (TTIP) između Europske unije i SAD-a još u tijeku ove godine iako se velika većina Nijemaca, kako pokazuju ispitivanja javnog mnijenja objavljena u četvrtak, protivi tome sporazumu.

“70 posto ispitanih smatra da je TTIP loš za Njemačku dok svega 17 posto u ovom sporazumu vidi prednosti”, proizlazi iz rezultata ispitivanja javnog servisa ARD. Otpor prema TTIP-u je u posljednje dvije godine osjetno porastao. Još je 2014. 55 posto ispitanih smatralo kako Njemačka neće imati koristi od TTIP-a.

Najveći postotak ispitanih, njih 79 posto, strahuje da će sporazum između SAD-a i EU-a oslabiti europski sustav zaštite potrošača a 83 posto kritizira činjenicu što se pregovori oko TTIP-a odvijaju daleko od očiju javnosti. Njemačka kancalarka Merkel je i prilikom jučerašnjeg posjeta japanskog premijera Shinza Abea Njemačkoj ponovila kako želi da se pregovori oko TTIP-a okončaju još ove godine kako bi ovaj sporazum mogao stupiti na snagu.

Ona se za ubrzanje pregovora oko trgovinskog i investicijskog sporazuma založila i zajednički s američkim predsjednikom Barackom Obamom prilikom njegovog nedavnog posjeta Njemačkoj. Početkom tjedna na jednoj konferenciji u Berlinu organizacija Greenpeace je objavila dosad nepoznate dijelove pregovora oko TTIP koji ukazuju na to da Washington vrši pritisak na europsku stranu posebice kad su u pitanju stroga europska pravila glede zaštite potrošača ili arbitražni sudovi za sporove između kompanija i pojedinih država.

Related Posts