Home Ekonomija Nijemci i Francuzi traže zajedničko ministarstvo financija

Nijemci i Francuzi traže zajedničko ministarstvo financija

by Agencije

Eurozona mora ubrzati proces strukturnih reformi i produbljivanja integracije, uključujući uspostavu ministarstva financija, kako bi se osigurao održiv rast, poručili su u novinskom komentaru objavljenom u ponedjeljak francuski i njemački guverner.

Europska središnja banka (ECB) nije u poziciji da osigura održiv dugoročni rast za 19-članu eurozonu, upozorili su u komentaru “Europa na raskrižju” u njemačkom dnevnom listu Sueddetusche Zeitung (SZ) guverner francuske središnje banke Francois Villeroy i njegov njemački kolega Jens Weidmann.

Tri godine zaredom ECB nije dosegao zacrtanu inflaciju od nešto ispod dva posto a malo je vjerojatno da će je dosegnuti i idućih godina s obzirom na niske cijene nafte, slabašan gospodarski rast, nisku razinu kreditiranja i tek umjereni rast plaća u eurozoni. “Iako je monetarna politika učinila puno za gospodarstvo eurozone, ne može stvoriti održiv ekonomski rast”, upozorili su u članku u SZ-u Weidmann i Villeroy.

Umjesto toga eurozoni je potreban odlučan program strukturnih reformi, ambiciozna unija fokusirana na financiranje i investicije i bolji okvir ekonomske politike, drže guverner dva najveća gospodarstva eurozone.

Zamisao o ministarstvu financija prvi je puta iznesena u javnosti 2011. godine a kao cilj navedena je bolja koordinacija politike zemalja članica nakon što je ekonomska kriza prisilila Europsku uniju da izdvoji stotine milijardi eura u spašavanje banaka u Irskoj, Portugalu i Grčkoj. “Postojeća asimetrija između suvereniteta država i solidarnosti na razini zajednice predstavlja opasnost za stabilnost naše monetarne unije”, upozorila su dvojica guvernera. “Dublja integracija čini se logičnom metodom obnove povjerenja u eurozonu budući da bi podupirala razvoj zajedničkih strategija za državne financije i reforme kako bi se potaknuo rast”, ustvrdili su. Uz ministarstvo, dvojica guvernera sugeriraju i formiranje neovisnog fiskalnog vijeća i snažnijeg političkog tijela koje bi moglo donositi potrebne odluke.

Related Posts