Nijemci i dalje preferiraju gotovinu

Njemački potrošači i dalje najviše vole plaćati gotovinom, unatoč mnogim modernim alternativama koje im nudi sofisticirana tehnologija, objavio je u srijedu visoki dužnosnik središnje banke.
“Gotovina je i dalje najpopularnija, iako se sve više plaća i karticama“, kazao je u Frankfurtu član izvršnog odbora Bundesbanka Carl-Ludwig Thiele, navodeći podatke iz bančinog istraživanja, koje je pokazalo da na gotovinu otpada 74 posto plaćanja.

Iznosi manji od pet eura plaćaju se isključivo gotovinom ali je mjereno prometom udio gotovinskih plaćanja u 2017. godini prvi puta pao ispod razine od 50 posto, na 48 posto.

 Prosječni Nijemac sa sobom nosi 107 eura u gotovini, od toga nešto više od šest eura u kovanicama a ostalo u novčanicama, pokazalo je istraživanje.

Velika većina, odnosno čak 88 posto od nešto više od 2.000 ispitanika željela bi i u budućnosti imati mogućnost plaćanja gotovinom.

Među kartičnim opcijama najomiljenija je debitna kartica. Njima je prošle godine ostvareno nekih 35 posto prometa, u odnosu na 30 posto obavljenih u 2014. godini, kako je pokazalo tadašnje Bundesbankovo istraživanja.

Plaćanja pametnim telefonima i dalje su relativno rijetka u Njemačkoj jer potrošači strahuju za sigurnost takvih transakcija. (Agencije)

You may also like