Nije kulturni rat, radi se o novcu

Novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović raspustio je Povjerenstvo za neprofitne medije i tako izazvao pravu buru u našem javnom prostoru. Kulturni rat, obračun s neistomišljenicima, konzervativna revolucija te zatiranje kulture dijaloga i medijskih sloboda samo su neke od apokaliptičnih ocjena prvog poteza novog ministra.

No, činjenica je da ovim Hasanbegovićevim potezom prosječni Hrvat nije ništa izgubio, već može samo dobiti. A hoće li dobiti, ovisi o daljnjim ministrovim potezima. Ako bude dovoljno hrabar i mudar te drastično reducira ili čak ukine financiranje neprofitnim medijima iz proračuna, moći ćemo s ponosom reći da imamo ministra koji čuva novac poreznih obveznika. Ako pak samo zamijeni lijevo-liberalne ovisnike o proračunskoj drogi onim desnima, degradirat će se na razinu običnog dilera i diletanta.

Nije tajna da je lijevo-liberalna koalicija koja je donedavno vladala Hrvatskom preko dotacija Ministarstva kulture gradila svoju soldatesku na način na koji je HDZ to radio s nekim drugim resorima. Oni koji su toliko puta naglašavali da su drukčiji, bolji i moralniji od HDZ-a pribjegli su identičnim rješenjima, a sve na teret hrvatskih poreznih obveznika. Nije tajna ni da desni dio spektra od Hasanbegovića sad očekuje obrat situacije i puku zamjenu sisača na državnoj sisi. Hasan beže, sjaši Kurtu da uzjaši “naša Murta”! To je ta nazadna logika koja za novog ministra kulture predstavlja najveći izazov u bliskoj budućnosti.

Zašto? Zato što pritisak neće jenjavati, već se pojačavati. Najavila je to već na neki način udruga U ime obitelji svojim najnovijim statistikama o isplati dotacija portalima od strane ministarstva u posljednje tri godine. U udruzi su ispravno primijetili da je novac poreznih obveznika zlouporabljen kako bi si Kukurikavci stvorili svoje “branitelje”, ali se ne može između redaka ne iščitati poziv na “ispravak nepravde” i dodjelu sredstava njihovom portalu. Iako se taj aktivistički krug voli nazivati konzervativnim, u ovakvim porukama nema baš ničeg konzervativnog.

Konzervativac je, između ostalog, gorljivi zagovornik tržišnih principa i veće slobode tržišta te smanjenog utjecaja vlasti na ekonomiju i društvo u cjelini. Iako su novinari koji rade za neprofitne medije često prvaci u borbi protiv cenzure, barem deklarativno, neosporna je činjenica da upravo njih najviše ograničava i cenzurira ta ovisnost o proračunu i milosti političkih elita. Ne zavaravajmo se, samo su rijetki u stanju pljuvati u tanjur iz kojeg jedu, a takvih je hrabrih ljudi s integritetom u Hrvatskoj jako malo, piše Mate Mijić s portala Predziđe slobode.

Da se razumijemo, iako u profitu ne vidim nikakvo zlo, nemam baš ništa protiv neprofitnih medija. Dapače, za one koji su istinski neprofitni gajim poseban osjećaj divljenja jer svojim zalaganjem i nesebičnošću pomažu u izgradnji našeg društva. Svjestan sam činjenice da im je potreban određeni novac kako bi pokrili ono što kolokvijalno nazivamo “hladnim pogonom”, ali ne mislim da bi državni proračun trebao biti izvor tih financija.

Naime, većina će se tih medija pohvaliti svojom profesionalnošću i čitanošću. Među njima doista ima onih iznimno profesionalnih i jako čitanih. Baš zato ne vidim nikakav problem u tome da ih njihovo brojno čitateljstvo financira pokojom skromnom donacijom. Oni čitateljima kvalitetan sadržaj, čitatelji njima svoj novac (a ne tuđi!) i, što je još važnije, slobodu da budu maksimalno kritični prema političarima na svim razinama jer o njima više ne bi ovisili.

Nažalost, jadikovke s lijeva i najave s desna pokazuju da su samo rijetki neprofitni mediji u Hrvatskoj svjesni koliko je financiranje kroz privatne donacije oslobađajuće za novinarstvo. Većini ne smeta državna sisa i s njom povezana cenzura, već ih prvenstveno uznemirava gužva oko te sise čiji proračunski slador želi okusiti (preko)brojna medijska nedonoščad.

Od novog se ministra sa svih strana očekuje da odriješi ovaj gordijski čvor. Ako ga brzo ne presječe, samo će izgubiti i vrijeme i energiju koje bi korisnije i ispravnije bilo uložiti u rješavanje pravih problema u kulturi kojih je nemali broj.

You may also like