Nije bilo terorističkog napada?

Ruski zrakoplov koji se srušio u subotu na egipatskom poluotoku Sinaju s 224 putnika i članova posade, raspao se na velikoj visini i zatim pao, rekli su u nedjelju ruski dužnosnici zračnog prometa “Raspao se u zraku i dijelovi su razbacani na površini od oko 20 četvornih kilometara”, rekao je u Kairu Viktor Soročenko, direktor Međuvladinog zrakoplovnog odbora (MAK) prenose ruske agencije, koje preciziraju da je prerano za zaključke o razlozima raspada letjelice.

MAK je zadužen za istrage nakon zrakoplovnih katastrofa u Rusiji, a Soročenko sudjeluje u istrazi o padu zrakoplova tvrtke Kogalimavija na letu 9268 u Egiptu uz francuske i njemačke istražitelje koji predstavljaju proizvođača Airbus, te egipatske stručnjake. “Svi podaci kojima raspolažemo navode na raspadanje strukture zrakoplova u zraku, na velikoj visini”, potvrdio je iz Egipta direktor ruske agencije za zračni prijevoz Rosaviatsia, Aleksandar Neradko na ruskoj televiziji.

On je dodao da su ostaci razbacani na površini u obliku elipse duge 8 km i široke 4 km. Egipatske vlasti su objavile u subotu da su pronašle ostatke i tijela u krugu od 8 km, što je navodilo na zaključak da Airbus A321-200 ruske kompanije nije u komadu udario u tlo već se raspao ili eksplodirao u letu.

Kogalimavijin zrakoplov Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi. Nitko nije preživio nesreću.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi kazao je kako bi istraga uzroka pada zrakoplova u kojem su život izgubile 224 osobe mogla trajati mjesecima. “To je komplicirano pitanje i zahtijeva naprednu tehnologiju i opsežnu istragu koja bi mogla trajati mjesecima”, rekao je u televizijskom govoru u nedjelju.

Tvrtka je u nedjelju priopćila da su svi njezini zrakoplovi redovito servisirani prije polijetanja i da nema razloga sumnjati u profesionalnost pilota ili posade srušenog zrakoplova. Rusija je objavila kako je prizemljila sve Airbuse A321 Kogalimavije sve dok se ne otkrije uzrok pada zrakoplova. Zračni prijevoznici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Emirates, Air Arabia i flydubai objavili su da neće letjeti nad Sinajem dan nakon što su dva velika europska zračna prijevoznika Lufthansa i Air France-KLM najavila da neće više nadlijetati Sinaj.

You may also like

0 comments