Nigerija je previše ovisna o nafti, hoće li preboljeti krizu

Ukoliko želi pobijediti recesiju Nigerija će se morati okrenuti drugim izvorima financiranja, za razliku od nafte, kažu analitičari, jer joj je uslijed cjenovnog rata ekonomija pala za 2 posto. To u velikoj mjeri može zahvaliti padu cijena nafte od 17.5 posto.

MMF pak prognozira prvi godišnji pad nigerijskog gospodarstva od 1.8 posto, što je najlošiji rezultat od kada je ta zemlja izašla iz krize 1987. godine, kada joj je BDP pao za gotovo 11 posto.

Nakon što su analitičar i svjetske agencije predvidjeli loše vijesti, nigerijski je ministar financija Kemi Adeosun objavio kako je vlada načinila trogodišnji plan posuđivanja, javlja Reuters. Također je rečeno kako se Nigerija mora uhvatiti u koštac sa strukturnim problemima koji podgrijavaju inflaciju.

Vlada želi potaknuti potrošnju, te troši gotovo 30 milijardi dolara na kapitalna ulaganja. Planira posuditi 10 milijardi na tržištima kapitala što će biti utrošeno na energetske prijenosne sustave i razvoj radi diversifikacije gospodarstva. Naglašavaju kako moraju podići svoje nenaftno gospodarstvo.

Poljoprivreda čini 20 posto nigerijskog BDP-a i rasla je 2.5 posto u drugom tromjesečju ove godine, no na godišnjoj razini je u padu za gotovo jedan posto. S druge strane, računaju na rast telekomunikacijskog sektora. Važan dio ekonomije je i uslužni sektor koji zauzima gotovo polovinu BDP-a, a ove je godine pao za 1.3.

Tekst je nastao temeljem uratka američkke tv kuć CNBC. Izvorni  tekst moguće je pronaći ovdje.

You may also like

0 comments