Nicolas Maduro optužuje izborne pobjednike za destabilizaciju države

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro optužio je u četvrtak oporbu, koja je odnijela premoćnu pobjedu na nedavnim izborima, da želi destabilizirati njegovu vlast. Maduro je govorio nakon izvanrednog kongresa svoje Ujedinjene socijalističke stranke Venezuele koji je sazvao u Caracasu. “Desnica se jedinstveno priprema nastaviti svoju shemu destabilizacije i permanentnog državnog udara, koristeći ustav”, rekao je Maduro.

Venezuelanska oporba na izborima u nedjelju osvojila je dvotrećinsku većinu u parlamentu i prvi puta nakon 16 godina nadvladala socijalističku stranku što joj daje platformu za dovođenje u pitanje vladavine predsjednika Madura. “Nije vrijeme ni za kohabitaciju niti za koegzistenciju s buržoazijom i imperijalizmom”, naglasio je Maduro.

Poraz vladajuće stranke još je jedan udarac latinoameričkoj ljevici nakon prošlomjesečnog skretanja prema desnom centru na argentinskim predsjedničkim izborima. Koalicija Demokratskog jedinstva kapitalizirala je nezadovoljstvo 29 milijuna stanovnika Venezuele najvećom inflacijom na svijetu i manjkom osnovnih roba i namirnica za što mnogi krive Madura.

Kritičari kažu da su neuspješna nacionalizacija, stroge kontrole nad prometom valuta i neprijateljstvo prema privatnom sektoru potaknuli krizu koja se potom razbuktala globalnim padom cijena nafte. Izvoz nafte predstavlja 96 posto prihoda te zemlje od izvoza. Mnogi Venezuelanci za krizu okrivljuju Madura koji nema karizmu i politički instinkt Chaveza, njegova mentora koji je vladao 14 godina prije nego što je umro od raka 2013.

You may also like