Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima budući da su naznake usporavanja proizvodnje u Sjedinjenim Državama potisnule u drugi plan zabrinutost za zdravlje kineskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,99 dolara. U istom je iznosu porasla i cijena na američkom tržištu, dosegnuvši 44,Jučerašnju je trgovinu zaključila u minusu 2,5 posto. U istom je iznosu danas kao i u Londonu pala i cijena na a američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 45,08 dolara.

Jučer su cijene u Londonu i u SAD-u zaključile trgovanje u minusu većem od dva posto, pritisnute oštrim padom cijena dionica na Wall Streetu i slabim gospodarskim podacima iz Kine. Ogromni kineski industrijski sektor bilježi pad aktivnosti pod utjecajem posustajanja domaće potražnje, što potpiruje strah ga gospodarstvo možda usporava oštrije nego što se trenutno procjenjuje, upozoravaju analitičari.

Nasuprot tome, izgledi za američko gospodarstvo vedriji su a višak u opskrbi naftom u vodećem potrošaču nafte u svijetu polako se smanjuje, uz procjene tvrtke za prikupljanje tržišnih podataka Genscape da su zalihe u ključnom čvorištu u Cushingu smanjene u prošlom tjednu za milijun barela, navode analitičari koji su vidjeli izvješće.

Upravo je proizvodnja nafte iz škriljca u SAD-u potaknula pad cijena u proteklih nešto više od godinu dana, potaknuvši proizvođače s Bliskog istoka da brane tržišni udio povećanjem proizvodnje, što je rezultiralo značajnim viškom u opskrbi. “Pojavile su se čvrste naznake da porizvodnja u SAD-u usporava”, konstatira Rhidoy Rashid iz savjetodavne tvrtke Energy Aspects. Pozornost se sada okreće današnjem izvješću Američkog instituta za naftu (API) o komercijalnim zalihama u prošlom tjednu. Vlada će objaviti službene podatke sutra poslijepodne.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 43,54 dolara, što znači da je pala 22 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts