Neznatan pad proizvodnje energije u EU

Analiza statističkih agencija

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj i Francuskoj ponovo je pala u veljači dok se u Španjolskoj naziru znakovi stabilizacije, pokazali su u petak podaci nacionalnih statističkih agencija. U najvećem europskom gospodarstvu, Njemačkoj, industrijska je proizvodnja u veljači pala 1,6 posto u odnosu na siječanj kada je smanjena dva posto, izvijestio je Destatis.

Najviše je smanjena proizvodnja kapitalnih dobara, za 3,2 posto. Smanjena je i proizvodnja repromaterijala i energije, za jedan posto. Pad je bilježio i građevinski sektor, za 1,3 posto. Proizvodnja robe široke potrošnje gotovo je stagnirala u odnosu na siječanj.

U ministarstvu gospodarstva ističu poboljšana očekivanja poslovnih čelnika i rast novih narudžbi, koji “signaliziraju pozitivne izglede za industriju u idućim mjesecima”. Upozoravaju ipak na neizvjesnost koju stvara pandemija koronavirusa.

Industrijska proizvodnja u drugom gospodarstvu eurozone naglo je pala u veljači, za 4,7 posto u odnosu na siječanj kada je poskočila 3,2 posto, objavio je u petak statistički ured INSEE.

Pad je rezultat djelomičnog zatvaranja pojedinih regija zbog novog vala zaraze koronavirusom. Najviše je u veljači potonula proizvodnja transportne opreme, čak 11,4 posto, a oštar pad bilježio je i građevinski i komunalni sektor. Na godišnjoj razini francuska industrijska proizvodnja pala je 6,6 posto.

Rezultati istraživanja londonske tvrtke Markit za ožujak pokazali su ipak naznake oporavka francuske industrije, ističe agencija dpa. Nove su narudžbe i proizvodnja porasle najsnažnije od 2018. godine, a zaposlenost od 2000. godine, utvrdio je Markit.

Španjolska industrija bilježila je pak u veljači pad proizvodnje za 2,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su statističkog ureda INE. U siječnju smanjena je 2,3 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini za 3,4 posto, nakon 7-postotnog pada u mjesecu ranije. Najviše je na godišnjoj razini smanjena proizvodnja kapitalnih dobara, za 7,7 posto. Smanjena je i proizvodnja roba široke potrošnje, za 2,6 posto.

Proizvodnja repromaterijala bila je nepromijenjena dok je proizvodnja energije porasla za 2,7 posto. Na mjesečnoj je razini industrijska proizvodnja u veljači stagnirala, nakon 0,8-postotnog pada u siječnju, donosi Glas Istre.

You may also like