Nevjerodostojan svjedok, pristran sudac i namještaljka USKOK-a

Večernji list objavio je dijelove presude Arbitražnog suda komisije UN-a od 23. prosinca 2016., po kojoj je Hrvatska izgubila spor s MOL-om oko Ine, iz kojih se vidi da je Sud ključnog svjedoka i dokaznu snimku ocijenio nepouzdanima, a hrvatski sud pristranim.
Večernji list navodi najvažnije dijelove presude koju su 23. prosinca prošle godine donijelo trojica arbitara suda komisije utemeljen prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi. Spor je pokrenut 2014. za mandata Vlade Zorana Milanovića, a Hrvatska je tražila da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, koji su potpisani za vrijeme premijera Ive Sanadera.

Sud je zaključio kako je “prilično uvjeren da niti jedan sudac ili sud koji vidi ili pročita iskaz (Roberta) Ježića ne bi došao ni do jednog drugog zaključka osim da je Ježić u potpunosti nepouzdan svjedok” te je čak u tablici naveo popis neuvjerljivih dijelova iz Ježićeve verzije događaja koje smatra problematičnima, navodi Večernji list u broju od subote, 11. studenog u tekstu naslovljenom “Arbitri povjerovali MOL-u da je Ježić lagao o mitu Sanaderu”.

List prenosi niz pitanja Suda u vezi Ježićeva svjedočenja i o vjerojatnosti njegove uloge u prenošenju mita tadašnjem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu. Navodi se da je Sud pažljivo analizirao ostale dokaze koje je podnijela Republika Hrvatska kao što su izvadci prometa po bankovnim računima. “Ništa u spisu predmeta ne dovodi Sud do zaključka da je novac kojeg je Ježić primio zapravo mito za dr. Sanadera,” prenosi List.

Sud ne smatra pouzdanom niti video snimku iz restorana Marcellino na kojoj se vide za stolom Ivo Sanader i predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Temeljem usporedbe iskaza i vremena zabilježenog na snimci i mišljenja vještaka, “Sud je zaključio da bi bilo pogrešno previše oslanjati se na tu snimku naročito u pogledu datuma i vremena”.

“Sud ne može zanemariti sučevu očitu pristranost pri suđenju. Nema potrebe da Sud o tome navede išta više od toga da je, nakon što je Ustavni sud vratio predmet na ponovni postupak, sudac (Ivan) Turudić nastojao ishoditi da on vodi ponovni postupak te je dao dvije izjave za tisak, prvu 29. srpnja 2015., a drugu 2. kolovoza 2015., iz kojih je vrlo jasno da se ne slaže s odlukom Ustavnog suda te da smjera na to da on vodi ponovni postupak”, prenosi Večernji list. Jasno je izjavio, navodi se, da ako predsjednik vijeća ostane isti, tj. on, “onda se transkripti o izvođenju već izvedenih dokaza mogu pročitati bez suglasnosti stranaka”.

“Nakon što je s najvećom mogućom pažnjom razmotrio sve dokaze i podneske koje je Republika Hrvatska dostavila u vezi s pitanjem mita, a koje je predstavljeno s najvećom mogućom brižljivošću i sveobuhvatnošću, ovaj je Sud došao do pouzdanog zaključka da Republika Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista dao mito dr. Sanaderu. Sukladno navedenom, zahtjev Republike Hrvatske da se FASHA (Prve izmjene i dopune ugovoru o međusobnim odnosima dioničara i GMA (Glavni ugovor o poslovanju prirodnim plinom) proglase ništetnima zbog navodnog mita je neuspio”, odlučio je Arbitražni sud.

Nakon objave te odluke, premijer Andrej Plenković poručio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL. Tekst presude do sada nije bio u Hrvatskoj objavljen. Hrvatska je početkom ove godine zatražila poništenje te odluke UNCITRAL-a, no krajem listopada švicarski Savezni sud odbio je taj zahtjev.

Dio presude Arbitražnog suda objavio je u petak navečer Index.hr, a nakon toga su Klubovi zastupnika Mosta i Živog zida zatražili u Saboru stanke nakon, pri čemu je Tomislav Panenić iz Mosta ustvrdio da je to “državni udar u energetici”, a Ivan Pernar iz Živog zida istaknuo da je puno puta na to upozoravao.

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić rekao je u subotu da se pred sudom u Washingtonu vodi još jedan arbitražni spor s MOL-o i da Hrvatska čini sve da argumentima ospori zahtjeve mađarskog MOL-a, a da objava presude Arbitražnog suda komisije UN-a u Ženevi, prema propisima suda, nije bila moguća ni za jednu od strana u postupku.

Nakon što su mediji u subotu objavili dijelove presude Arbitražnog suda komisije UN-a od 23. prosinca 2016., po kojoj je Hrvatska izgubila spor s MOL-om oko Ine, a iz kojih se vidi da je Sud  ključnog svjedoka Roberta Ježića i dokaznu snimku ocijenio nepouzdanima, a hrvatski sud pristranim, ministar Ćorić rekao je da je ta arbitraža nešto što je ovu Vladu dočekalo.

U 12. mjesecu prošle godine postali smo svjesni odluke Arbitražnog suda i to nije nikakva novina, dodao je.

Spor je pokrenut 2014. za mandata Vlade Zorana Milanovića, a Hrvatska je tražila da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, koji su potpisani za vrijeme premijera Ive Sanadera.

Hrvatska Vlada učinila je sve što je bilo moguće kako bi osporila tu odluku pred Saveznim sudom u Švicarskoj, istaknuo je Ćorić dodavši da naši argumenti u ovom kontekstu nisu bili dovoljni da bi se ta arbitraža osporila.

Švicarski Savezni vrhovni sud odbio je, naime, poništiti odluku Arbitražnog suda, koji nije prihvatio hrvatski zahtjev da se ponište ugovori o upravljanju Inom, pa će se ta odluka provoditi  kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju Inom.

Ćorić je naglasio kako je u tijeku i drugi arbitražni postupak te nije u mogućnosti komentirati detalje iz pravorijeka arbitražnog postupka u Ženevi.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

Na pitanje novinara s kojim se argumentima pokušalo osporiti te zašto Vlada nije ranije objavila rezultate presude, Ćorić je ponovio kako je u tijeku još jedan postupak te da Vlada RH čini sve da argumentima ospori zahtjeve mađarskog MOL-a.  Istaknuo je da je objava te presude, prema propisima suda, nije bila moguća ni za jednu od strana i zato Vlada RH nije pristupila objavi sadržaja ove presude.

Ministar je, na pitanje čini li ta presuda štetu i u drugom procesu koji se vodi  u Washingtonu, ocijenio kako to ne bi trebalo činiti neku štetu u tom procesu, po saznanjima Vlade, te da ono što nas očekuje u kontekstu ovog procesa jest isplata novca mađarskoj strani.

U rebalansu proračuna za 2017. godinu taj je novac predviđen te u ovom procesu neće biti dodatnih elemenata koje će se procesuirati, naglasio je Ćorić. Na pitanje koliko bi ova presuda mogla koštati  Hrvatsku, rekao je da su ti iznosi poznati te da cjelokupni arbitražni postupak koji se vodi od siječnja 2014 godine do kraja 2016. košta više od 100 milijuna kuna.

Upitan i hoće li se ubrzati proces reotkupa dionica INA-e te da dio struke iz energetskog sektora tvrdi da će Hrvatska time izgubiti arbitražu u Washingtonu te da ako izgubimo, novac bi platili kompaniji u našem vlasništvu, Ćorić je kazao kako struka može taj drugi postupak komentirati kako želi, ali da iz perspektive Republike Hrvatske koja je strana u postupku, čini se sve da presuda bude u našu korist te da u tom kontekstu ne može dalje komentirati.

Što se tiče procesa reotkupa dionica Ine, najavio je da će u sljedećim tjednima biti objavljen javni poziv, “dakle odabir konzultanata koji će Vladi pomoći u procesu koji dolazi”.

Davorka Budimir o dokumentima

Transparency International Hrvatska (TIH) objavio je priopćenje u povodu objave dijelova presude Arbitražnog suda komisije UN-a od 23. prosinca 2016. po kojoj je Hrvatska izgubila spor s MOL-om oko Ine, iz kojih se vidi da je Sud ključnog svjedoka i dokaznu snimku ocijenio nepouzdanima, a hrvatski sud pristranim. Dijelove presude objavio je u subotu Večernji list.

“Povjerenje je kompromitirano i samom činjenicom da se sadržaj presude saznao iz medija nakon deset mjeseci. Tko i zašto ima pravo skrivati činjenice od hrvatskih građana “, ističe predsjednica TIH-a Davorka Budimir, navodi se u priopćenju.

“Krajnje je vrijeme da svako koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima kako niti u jednom trenutku stranke ne bi bile izložene nepoštenom postupku,” stoji u priopćenju.

Proceduralni propust, pristranost sudaca, nepouzdani svjedoci, sumnjivi dokazi i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni, ističe TIH.

Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera; osjećaju se prevareno, rezignirano, tužno i siromašno bez nade u pošten i pravedan sustav, poručuje TIH.

You may also like

0 comments