Neugodna misija u Perzijskom zaljevu

Izvoz oružja, ljudska prava, Islamska država – neugodnih tema neće manjkati tijekom posjeta njemačkog dokancelara i ministra gospodarstva Sigmara Gabriela Saudijskoj Arabiji.

Zapravo, tako se govori u kuloarima u Berlinu, ministar gospodarstva i dokancelar Sigmar Gabriel tijekom svog posjeta glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, može samo izgubiti. Jer kao dokancelar mora govoriti o osjetljivim pitanjima poput gaženja ljudskih prava u ovoj zemlji i kompliciranoj borbi protiv Islamske države. A kao ministar gospodarstva mora udobrovoljiti domaćina i pripremiti teren za njemačke poduzetnike.

No možda najosjetljivije pitanje je pitanje blogera Raifa Badavija koji je zbog svog online aktivizma osuđen na 1.000 udaraca bičem od čega je 50 u siječnju i izvršeno. Badavi je ovogodišnji dobitnik nagrade za slobodu medija Deutsche Wellea i o njemu se u njemačkim medijima dosta izvještavalo posljednjih tjedana. Nameće se pitanje kako bi Gabriel mogao pomoći Badaviju, a da mu dodatno ne ugrozi položaj i ne razljuti domaćina koji u pravilu osjetljivo reagira na kritiku. Ni razgovori s oporbenim snagama, od čega socijaldemokrat Gabriel inače ne bježi kad su ostale problematične regije u pitanju, sasvim sigurno neće stajati na dnevnom redu. Pored Badavija tu je i jedna druga osjetljiva tema. Još 2012. je Saudijska Arabija bila najveći kupac njemačkog oružja. No u siječnju ove godine Savezno vijeće za sigurnost, parlamentarno tijelo koje mora odobriti svaki izvoz oružja, zabranilo je daljnje isporuke oružja u Saudijsku Arabiju. Uz objašnjenje da se radi o nestabilnoj regiji. Jedan od pokretača ove inicijative je upravo Gabriel čije riječi u ovom gremiju, zbog položaja dokancelara i ministra gospodarstva, imaju posebnu težinu. Saudijci naravno izražavaju nerazumijevanje za ovakav potez i ukazuju na to da su i oni dio međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države. No Gabrielu je stalo do toga da oporbu u Bundestagu uvjeri u to da Njemačka ne prodaje oružje zemlji koja se nalazi na crnoj listi boraca za ljudska prava. Zbog toga se u Gabrielovoj delegaciji iznimno ne nalaze predstavnici vojne industrije.

Daljnji “vrući krumpir” u odnosima Berlina i Rijada je odnos prema Islamskoj državi koja među Saudijcima uživa veću popularnost nego što je to kraljevskoj obitelji milo. Zasad je zbog svega toga upitno hoće li Sigmara Gabriela, zapravo najvišeg predstavnika Njemačke koji posljednjih godine posjećuje Saudijsku Arabiju, primiti osobno novi kralj Salman. A Gabriel koji je kod kuće zadužen i za energetsku obnovu, bi s domaćinima rado razgovarao o alternativnim izvorima energije, prije svega iskorištavanju nečega čega Saudijci imaju na pretek, a to je sunce. Alternativni izvori energije u Saudijskoj Arabiji trenutno igraju potpuno beznačajnu ulogu. Iskorištavanje vjetra i sunca bi međutim moglo odigrati važnu ulogu u zemlji u kojoj se ogromne količine energije troše na klima uređaje i desalinizaciju morske vode. Program u vrijednosti od 100 milijardi dolara, od čega bi koristi naravno imale i njemačke tvrtke, zasad stoji na ledu zbog blokade kraljevskoga klana. Posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru, koji će uslijediti nakon Saudijske Arabije, se, iako ni tamo neće manjkati osjetljivih tema, zbog svega toga čini kao lakši dio turneje po zemljama Perzijskog zaljeva.

You may also like