Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku (DZS), u lipnju je neto plaća iznosila 5,810 kuna, 4,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, što je najveći realni rast plaća još od 2008. godine, stoji u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).  “Prosječna isplaćena neto plaća za lipanj iznosila je 5.810 kuna, što je u usporedbi s istim mjesecom 2014. porast za 252 kune ili 4,5 posto, što je najveći nominalni godišnji rast prosječne neto plaće od travnja 2009., kada je porasla 5,1 posto”, navodi se u najnovijoj analizi RBA, objavljenoj u srijedu.

Kako je u lipnju zabilježena stagnacija inflacije na godišnjoj razini, u lipnju je godišnji realni rast neto plaće zabilježen na istim razinama kao i u nominalnom izrazu, za 4,5 posto, objašnjavaju analitičari RBA, ističući kako je to najviši godišnji realni rast neto plaće od prosinca 2008. godine. “Relativno značajan rast prosječne neto plaće na godišnjoj razini podržan je novim Zakonom o porezu na dohodak koji je na snazi od početka godine”, navodi se u analizi.

U odnosu na svibanj, prosječna neto plaća porasla je za 131 kunu, što predstavlja mjesečni rast od 2,3 posto.Prosječna bruto plaća u lipnju je, pak, iznosila 8.207 kuna, što predstavlja nominalan i realan rast na godišnjoj razini od 2,3 posto. U odnosu na svibanj, prosječna bruto plaća porasla je za 190 kuna, odnosno 2,4 posto, dok je na godišnjoj razini nominalno bila viša za 183 kune, odnosno 2,3 posto. “Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta neto plaća, koje će biti podržane učinkom poreznih izmjena u Zakonu o porezu na dohodak”, zaključuju analitičari RBA.

Related Posts