Neto dobit T-HT-a porasla dva posto

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 5,2 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je 1 posto više nego u istom razdoblju lani, dok mu je čista dobit porasla za 2 posto, na 730 milijuna kuna.

Kako je objavila kompanija u četvrtak, nastavljen je i rast operativne dobiti (EBITDA prije jednokratnih stavki) i to za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, na 2,1 milijardu kuna. Zadržana je i visoka EBITDA marža od 40,1 posto, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosila 39,9 posto. Uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja, 2015. godinu u Hrvatskom Telekomu obilježio je rast investicija. Tako su ulaganja u prvih devet mjeseci povećana za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. “Do kraja godine HT će investirati više od 1,3 milijardi kuna, što je za 25 posto više u odnosu na 2014. godinu”, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da su investicije usmjerene u tri ključna područja – razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak IP transformacije. Samo u trećem tromjesečju HT je ostvario 1,89 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je 1,7 posto više nego u istom lanjskom razdbolju, dok je neto dobit porasla 2,9 posto, na 324 milijuna kuna. “Iza nas je vrlo uspješan treći kvartal kojeg su obilježili i rast prihoda i rast profitabilnosti. Iznimno smo ponosni jer smo nakon šest godina uspjeli napraviti zaokret u poslovnim rezultatima, stabilizirani su svi ključni financijski pokazatelji te je dodatno potvrđen pozitivan trend iz prve polovice godine. I dalje smo usmjereni na povećanje investicija za razvoj infrastrukture, što nam omogućuje ponudu inovativnih proizvoda te najkvalitetnijih i najbržih usluga na hrvatskom tržištu. Uspješan završetak IP transformacije koji HT smješta u sam vrh europskih telekoma još je jedna potvrda naše pozicije apsolutnog tehnološkog lidera na hrvatskom tržištu”, istaknuo je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković komentirajući ostvarene poslovne rezultate.

Na Zagrebačkoj je burzi cijena dionice HT-a nakon objave poslovnih rezultata skočila 3 posto, pa je u 12,30 sati iznosila 148 kuna. Ta je dionica postala i najlikvidnija, s 1,22 milijuna kuna prometa.

You may also like