Neto dobit Croatia Airlinesa rapidno se smanjuje

Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines u prvih devet mjeseci ove godine poslovao je s neto dobiti od gotovo 4 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine ona iznosila 42,7 milijuna kuna, pokazuje u petak objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

Operativna dobit Croatia Airlinesa za devet mjeseci ove godine također je znatno niža od one u istom razdoblju prošle godine, 4,8 milijuna kuna naprema lanjskih 46,8 milijuna kuna. Za rezultate iz te kompanije uz izvješće ističu da su “bolji od planskih vrijednosti te da je tako nastavljen pozitivan trend koji kompanija bilježi u provođenju programa restrukturiranja”.

“Croatia Airlines u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio je bolji poslovni rezultat u odnosu na plan tako da se i do kraja godine očekuje rezultat na razini plana ili oko 10 milijuna kuna neto dobiti. U odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine s prihodovne strane su zabilježeni manji ostali prihodi, a među njima su manji prihodi od PSO naknada za održavanje domaćega linijskoga zračnog prijevoza. S rashodovne strane zabilježeni su povećani troškovi održavanja zrakoplova, s ove godine obavljena dva velika D-pregleda na vlastitim zrakoplovima, što je donijelo neplanirane popravke motora te veće troškove najma motora. Također su porasli i troškovi usluga putnicima te troškovi usluga u zračnom prometu s povećanjem aerodromskih pristojbi i troškova kontrole leta”, objašnjavaju rezultat iz Croatia Airlinesa.

Navode i da je pozitivnim poslovnim rezultatima pridonio rast prihoda od putničkog prijevoza za 2 posto, pri čemu je u međunarodnom redovitom prometu prevezeno 3 posto više putnika nego lani, dok je ukupna prodaja u prvih devet mjeseci ove godine bila bolja za 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U zrakoplovima su ukupno prevezli 1,4 milijuna putnika uz isti broj letova kao i u prošloj godini, od čega je više od dvije trećine putnika prevezeno na međunarodnim letovima. Prosječna popunjenost kabine iznosila je 70,2 posto, što predstavlja rast od 0,6 postotnih bodova, a s obzirom na dosadašnje prometne pokazatelje ove godine u zrakoplovima ukupno očekuju oko 1,8 milijuna putnika.

Pojačan porast ulaganja i investicija, prvenstveno u zrakoplove i rezervne dijelove, koje su dosegle gotovo 60 milijuna kuna ili rasle 25 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, prati i rashodovna strana pa su tako operativni troškovi porasli za 3 posto, od čega je najveći rast u troškovima održavanja flote zbog najma i održavanja motora.

Iz Croatia Airlinesa napominju da su u ovu godinu ušli sa 12 tzv. code share partnera, a tijekom godine počeli su suradnju u prijevozu putnika i sa Singapore Airlinesom te Air Canadom.

“Ostvareni rezultati izravno su povezani s provedbom mjera strateškoga, operativnoga i financijskog restrukturiranja, čija je implementacija rezultirala ostvarenjem pozitivnoga financijskog rezultata na kraju poslovne 2013. i 2014., dok se u ovoj godini, koja je ujedno i posljednja provedbe programa restrukturiranja, nastavlja s primjenom svih planiranih mjera i aktivnosti kako bi se i u budućnosti omogućilo stabilno i održivo poslovanje, daljnji razvitak te još uspješnije pozicioniranje na regionalnom i europskom tržištu”, poručuju iz te kompanije.

Vjeruju i da će uspješni završetak programa restrukturiranja krajem ove godine omogućiti realizaciju plana rasta jer su, kako kažu, financijski uredno i održivo poslovanje, uz kontinuirana ulaganja u flotu i školovanje operativnog osoblja te neprestano podizanje kvalitete, dobar temelj za daljnji razvoj.

Tome pridonosi i socijalni mir i dvogodišnji kolektivni ugovor potpisan u početku ove godine, novi code share partneri, otvaranje trećeg hangara za tehničke servise i uspješan završetak pregovora s Airbusom, navodi se.

You may also like