Neto dobit 934 mln kuna, predložena dividenda od 6 kuna po dionici

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u 2016. neto dobit od 934 milijuna kuna, što je za 1 posto više nego 2015. godine, a Uprava predlaže isplatu dividende od 6 kuna po dionici, isto kao i godinu ranije, objavila je u četvrtak ta kompanija.

Prošle godine HT je ostvario prihode od 6,97 milijardi kuna, što je za 0,7 posto više nego 2015. godine.

Kako ističe Uprava u izvješću, zadržana je vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta, a rastu prihoda pridonijeli su prihodi pokretnih komunikacija i veleprodaje, rast u ICT području i poslovanje s električnom energijom.

EBITDA prije jednokratnih stavki iznosila je 2,82 milijarde kuna i viša je za 1,4 posto u odnosu na 2015. godinu, uz jaku EBIDTA maržu od 40,5 posto, koja je veća za 0,3 postotna boda u usporedbi s godinom ranije.

Neto dobit u 2016. godini iznosi 934 milijuna kuna i veća je za 9 milijuna kuna, odnosno 1 posto u odnosu na 2015. godinu.

HT je u protekloj godini povećao vrijednost investicija na 1,608 milijardu kuna, odnosno 9,1 posto više nego godinu ranije. Investicije su bile usmjerene na povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu, poboljšanje korisničkog iskustva i povećanje konkurentnosti.

Uprava i Nadzorni odbor Glavnoj skupštini Društva predložili su raspodjelu dividende od 6 kuna po dionici koja će se isplatiti iz neto dobiti 2016. godine, što daje ukupan iznos za isplatu dividende od 491,3 milijuna kuna, ili 54 posto dobiti,  te alokaciju ostatka neto dobiti od 417,5 milijuna kuna u zadržanu dobit.

Dodatno, Hrvatski Telekom najavljuje i namjeru pokretanja programa stjecanja vlastitih dionica na Zagrebačkoj burzi u skladu s odlukom Glavne skupštine od 21. travnja 2016. kojom je Upravi dano ovlaštenje za stjecanje vlastitih dionica.

Nakon što se provedu sve interne procedure i pod uvjetom zadovoljavajućih tržišnih okolnosti, Društvo će objaviti opseg, veličinu i trajanje Programa stjecanja vlastitih dionica prema primjenjivom zakonodavnom okviru.

Kao što je ranije objavljeno, HT će na početku godine objaviti minimalnu ciljanu dividendu za svaku godinu, koja će biti u okviru raspona navedenog u politici dividendi. Za financijsku 2017. Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici.

“Iza nas je vrlo uspješna godina u kojoj smo zabilježili porast svih financijskih pokazatelja te smo nastavili sa značajnim ulaganjima u infrastrukturu i transformacijom kompanije. U potpunosti smo preokrenuli padajuće trendove i stvorili preduvjete za rast te smo kupnjom većinskog udjela u Crnogorskom Telekomu početkom 2017. iskoračili na regionalno tržište. S promatranjem prilika za regionalno širenje nastavljamo i dalje. Ostajemo usmjereni na strategiju rasta Hrvatskog Telekoma kao lidera na domaćem i regionalnom tržištu telekomunikacija i digitalnih usluga”, istaknuo je u komentaru ostvarenih rezultata predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Početkom siječnja 2017. godine HT je stekao 76,53 posto udjela u Crnogorskom Telekomu, za kupovnu cijenu u iznosu od 123,5 milijuna eura.

(Agencije)

You may also like

0 comments