Home Geopolitika Netanyahu spreman na bezuvjetne pregovore s Palestinom

Netanyahu spreman na bezuvjetne pregovore s Palestinom

by Agencije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da je spreman odmah i bezuvjetno početi izravne mirovne pregovore s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. “Spreman sam odmah otići u Ramallah ili na bilo koje drugo mjesto radi susreta i izravnih pregovora”, kazao je Netanyahu pred članicama pokreta “Women Wage Peace”.

Ramallah na Zapadnoj obali je sjedište Palestinske samouprave kojom predsjeda Mahmud Abas. “Ne postavljam preduvjete”, istaknuo je u priopćenju objavljenom iz njegova ureda. No istodobno je opetovao svoje stajalište istaknuvši potrebu “rješenja s dvjema državama za dva naroda, demilitariziranom palestinskom državom koja priznaje postojanje nacionalne države židovskog naroda”, što je zahtjev koji Palestinci odbacuju.

Pokret izraelskih Židovki i Arapkinja počeo je 8. srpnja zajednički 50-dnevni post zahtijevajući političko rješenje sukoba s Palestincima u prigodi prve obljetnice rata u Gazi koji je trajao pedeset dana. U zadnjih šest godina Izrael je triput ratovao s palestinskim naoružanim pokretima među kojima je i islamistički Hamas koji vlada Gazom. U zadnjem sukobu je poginuo 2251 Palestinac i 73 Izraelca, uglavnom vojnici. “Ako se planirate sastati s Abu Mazenom, recite mu da sam spreman razgovarati s njim ako hoće”, dodao je Netanyahu pred članicama pokreta upotrijebivši Abasov nadimak. Mirovni proces je na mrtvoj točki nakon novog neuspjeha američkog posredovanja u travnju 2014.

Related Posts