Netanyahu odgodio put u Rusiju

Suočen s ujedinjenjem oporbe, Netanyahu ostao u zemlji.
Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netayahuom koji je odgodio svoj posjet Moskvi zbog priprema za izbore u Izraelu, otkrio je ruski diplomat.

Kremlj i Netanyahuov ured objavili su slična, kratka priopćenja o telefonskom pozivu, otkrivši kako su razgovarali o regionalnim pitanjima i usuglasili se oko skorašnjeg susreta.  Netanyahuovo putovanje u Rusiju bilo bi njegov prvi posjet otkad je Moskva optužila izraelsku vojsku za obaranje ruskog zrakoplova kod sirijske obale prije pet mjeseci.

Rusija tvrdi da su izraelski ratni zrakoplovi u rujnu prošle godine izvodili manevre iza ruskog aviona kako bi izbjegli sirijsku zračnu obranu. Svih 15 članova posade ruskog zrakoplova poginulo je kada su ga Sirijci pogodili.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov kazao je kako je posjet izraelskog premijera odgođen zbog “nepredviđenih okolnosti povezanih s pripremama za izbore”.  Netanyahu je trebao ostati u Izraelu kako bi se “bavio pitanjima vezanima za izbore”, rekao je Bogdanov, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Izraelske političke stranke moraju do četvrtka u ponoć prijaviti svoje kandidacijske liste. Dvije centrističke stranke, suparnice Netanyahua, najavile su ranije u četvrtak da će se udružiti snage na izborima 9. travnja.

Izraelski dužnosnik istaknuo je da je posjet premijera odgođen samo za nekoliko dana. Rusija i Izrael održali su bliske odnose usprkos tome što je Moskva saveznica sirijske vlade i Irana, izraelskog regionalnog rivala.  Izrael je više puta upozorio da prisutnost iranske vojske u Siriji s kojom graniči predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost.

You may also like

0 comments