Netanyahu: Izrael vodi vojne operacije u Siriji

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao u utorak da Izrael vodi operacije u Siriji, priznavši prvi puta jasno da njegova zemlja intervenira u susjednoj Siriji u kojoj već 4 i pol godine traje građanski rat. “S vremena na vrijeme vodimo operacije u Siriji kako se ta zemlja ne bi pretvorila u frontu protiv nas”, rekao je na konferenciji na sjeveru zemlje. “Također poduzimamo sve kako bi izbjegli isporuku smrtonosnog oružja iz Sirije u Libanon”, dodao je Netanyahu.

Prema izvoirma, Izrael je izveo desetak zrčanih napada u Siriji od 2013. od kojih je većina bila usmjerena na transporte oružja libanonskom Hezbollahu. Izraelski neprijatelj Hezbollah se bori u Siriji uz snage režima Bashara al-Assada. Izrael je nedavno objavio da je jedan ruski vojni zrakoplov iz Sirije greškom ušao u izraelski zračni prostor i zatim se vratio, a Netanyahu je dodao da se izraelske i ruske vojne snage koordiniraju kako bi spriječile incidente. Događaji posljednjih dana pokazuju koliko je ta suradnja važna za Izrael, dodao je.

Izrael je pripojio dio Golanske visoravni 1981. nakon što ga je zauzeo u ratu u lipnju 1967. Izrael i Sirija su službeno u ratu. Izrael se ne želi miješati u sirijski sukob, ali brani svoje interese. Crta prekida vatre na Golanu je relativno mirna, ali stanje je napeto zbog rata u Siriji. Projektili redovno padaju na stranu Golana koju je Izrael okupirao.

You may also like

0 comments