Netanyahu: Izrael podržava neovisnu kurdsku državu

Izrael podržava uspostavu neovisne kurdske države, rekao je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu, dok se Kurdi u Iraku pripremaju za referendum o neovisnosti kojemu se Bagdad protivi.

Izrael diskretno održava vojne, obavještajne i poslovne veze s Kurdima od 1960-ih, smatrajući ih štitom od zajedničkih arapskih neprijatelja.

Kurdi žive na području Iraka, Turske, Sirije i Irana.

Vođa iračkih Kurda Masud Barzani rekao je u utorak da planira provesti referendum o neovisnosti 25. rujna kako je i planirano unatoč tome što je irački parlament glasao da ga se odbaci.

Irak nema diplomatske odnose s Izraelom i ima snažne veze s Iranom.

“Izrael podržava legitimne napore kurdskog naroda da dobije svoju vlastitu državu”, rekao je Netanyahu, u pisanoj izjavi poslanoj stranim dopisnicima iz njegova ureda.

Dodao je, međutim, da Izrael smatra Radničku stranku Kurdistana (PKK) terorističkom organizacijom, zauzevši jednako stajalište kao i Turska, SAD i EU u tom pogledu.

Turska, Iran i Sirija protive se kurdskom referendumu, strahujući da će potaknuti separatističke težnje među Kurdima koji žive na njihovom teritoriju.

You may also like