Nesuglasice zemalja OPEC-a oko proizvodnje pritisnule cijenu nafte na 42 dolara za barel

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 42 dolara, približivši se najnižoj razini u sedam godina nakon što je sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zaključen nesuglasicama oko smanjenja proizvodnje a dodatni je pritisak stvorio i snažniji dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila u minusu 82 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,18 dolara. Nakratko je dotaknula i samo 42,11 dolara, najnižu razinu od 12. ožujka 2009. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,12 dolara nižoj cijeni, od 38,85 dolara. OPEC je u petak zaključio redovni sastanak bez dogovora o smanjenju proizvodnje a analitičari su činjenicu da je sastanak prvi puta u nekoliko desetljeća završen bez formalne odluke o proizvodnom plafonu protumačili kao odraz dubokih neslaganja među članicama. “Dosadašnja priopćenja barem su uključivala stajališta kojih se trebalo striktno držati ili pak održavati razinu proizvodnje u skladu sa ciljanom proizvodnjom. U ovom novom slučaju upada u oči da to nije napravljeno”, naglasili su analitičari Barclaysa.

OPEC trenutno proizvodi više od 30 milijuna barela dnevno i time pridonosi prekomjernoj opskrbi, stvarajući dnevni višak od 500 tisuća do dva milijuna barela i pritišćući mnoge proizvođače, a posebice one u SAD-u koji naftu proizvode iz škriljca. Tako je čelnik saudijske naftne kompanije Saudi Aramco Amin Nasser u ponedjeljak na konferenciji u Dohi izrazio nadu da će cijene nafte biti prilagođene početkom iduće godine, kada se isporuke iz nekonvencionalne proizvodnje počnu smanjivati.

Dodatno je cijene nafte danas pritisnuo jači dolar, koji je dobio na vrijednosti prema košarici ključni svjetskih valuta. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 38,08 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like