Nešto manje od polovine Nijemaca podržava izbjegličku politiku Angele Merkel

Četrdeset posto Nijemaca želi da kancelarka Angela Merkel podnese ostavku zbog svoje politike prema izbjeglicama, pokazuje istraživanje objavljeno u petak, kao znak povećana nezadovoljstva njezinim stavom dobrodošlice prema ljudima koji su zbog rata i siromaštva napustili svoje domove na prostoru Bliskog istoka i Afrike.

Merkel, koja je uživala veliku popularnost početkom prošle godine, zadnjih je mjeseci sve više izolirana otkad su članovi njezine konzervativne stranke počeli s pritiskom da zauzme stroži stav prema tražiteljima azila. Odgovarajući na javni pritisak, Merkeličini konzervativci i njihovi ljevičarski koalicijski partneri Socijalni demokrati (SPD) dogovorili su se u četvrtak da će postrožiti pravila za dobivanje azila, postižući kompromis u tomu kako zaustaviti priljev izbljeglica.

Anketa Insa za magazin Fokus provedena je među 2047 Nijemaca između 22. i 25. siječnja. Rezultati pokazuju da 45,2 posto ispitanika vjeruje da kancelarkina izbjeglička politika nije razlog za njezinu ostavku. To je prvi put da se u ispitivanju javnog mišljenja postavlja pitanje treba li Merkel odstupiti s dužnosti. Druga anketa, čiji su rezultati objavljeni u petak, pokazuje da je potpora kancelarkinom konzervativnom bloku ostala na 37 posto. Još u rujnu, potpora joj je bila na 42 posto, a potpora SPD-u također je ostala nepromijenjena na 24 posto.

Prema anketi desničarska Alternativa za Njemačku (AfD), koja podupire tvrdi stav prema imigraciji, ima potporu od 11 posto. Tri vladajuće stranke, Merkelini Kršćanski demokrati, njihovi bavarski saveznici i SPD nastoje pokazati da vlada kontrolira izbjegličku krizu prije ožujskih izbora u trima saveznim državama i općih izbora iduće godine. Zbog stava prema migrantima, Angelu Merkel kritiziraju i druge zemlje Europske unije.

You may also like