Home Geopolitika Nestašica bicikala zaustavila dolazak migranata preko Arktika

Nestašica bicikala zaustavila dolazak migranata preko Arktika

by Agencije

Priljev migranata koji s Bliskog istoka dolaze do Europe preko ruskog Arktika dramatično je usporen zbog nestašice bicikala kojima se prebacuju preko granice. Ljudi koji žele azil u Norveškoj biciklima prelaze preko granice jer vozači i vozila koja prevoze putnike bez ispravnih dokumenata podliježu velikim kaznama, a niti pješice im prelazak granice nije dopušten.

Posljednjih tjedana povećao se broj izbjeglica, posebno iz Sirije, koji tim putem žele do Europe zbog ograda i napučenih prihvatnih centara na jugu kontinenta.  Izbjeglice se sada skupljaju u Niklu, najbližem većem naselju uz norvešku granicu, jer ne mogu ući u zemlju. “Sada ih je ovdje više od 500 Sirijaca. I nastavljaju dolaziti u Nikal”, rekao je Reutersu jedan izvor iz grada.  “U mjesnim prodavaonicama nema više bicikala. Autobusi i taksiji ne žele Sirijce voziti u Norvešku jer nemaju ispravne vize i Norvežani bi ih zato mogli žestoko kazniti i oduzeti im dopuštenja da voze na međunarodnim linijama”, rekao je izvor.

Arktička ruta migrantima je zaobilazni put do Europe, ali mnogi se njome služe jer je sigurnija od mediteranske i balkanske.  Ove godine je 1200 migranata tako ušlo u Norvešku. Mnogi od njih pribave poslovnu ili studentsku vizu za Rusiju i preko Moskve i Murmanska stignu do Nikla, grada od 12.000 stanovnika koji je sedam kilometara udaljen od norveške granice i dobio je ime po kovini koja se tamo vadi.  Zatim kupuju bicikle koji im služe jedino za to da pređu granicu. Posljedica je gomila odbačenih bicikala odmah s norveške strane granice.

Related Posts