Nestandardni kreditori predvode rast imovine u EU

Nestandardni kreditori, poput investicijskih fondova, predvode rast financijske imovine u eurozoni, pokazuje najnovije izvješće Europske središnje banke (ECB), budući da su se tradicionalne banke nakon financijske krize posvetile krpanju bilanci.

“Proteklih nekoliko godina rast ukupne financijske imovine u eurozoni pokretale su u prvom redu nebankovne financijske kompanije a ukupna imovina u bankovnom sektoru oporavila na razinu iz 2008. godine”, konstatirao je u izvješću ECB.

Nestandardni zajmodavci obuhvaćaju investicijske i fondove na tržištu novca, kao i ostale vrste nebankovnih kreditora. Prošle je godine njihova financijska imovina u eurozoni dosegnula 23 milijarde eura, što čini 38 posto ukupne financijske imovine u zoni primjene zajedničke europske valute. U 2009. iznosila je 33 posto. U istom je razdoblju odgovarajući udio kreditnih institucija u financijskoj imovini eurozone kliznuo s 55 na 48 posto. “Nestandardni bankovni sektor sve je važniji izvor financiranja u gospodarstvu eurozone”, konstatiraju u ECB-u.

“Kompanije u nestandardnom kreditnom sektoru imaju također važnu i sve značajniju ulogu u nebankovnom kreditnom posredovanju (i) … također su važni dobavljači bankovnog financiranja”, zaključuje se u izvješću.

You may also like