Nestanak saudijskog novinara mogao bi podići cijenu nafte

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 81 dolar budući da je napetost povezana s nestankom istaknutog saudijskog novinara potpirila zabrinutost za opskrbu.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 81,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 71,94 dolara. “Pokazalo se da je cijene nafte poduprla pojačana napetost zbog nestanka novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istambulu”, konstatira Warren Patterson in ING-a.

Saudijska Arabija izložena je pritisku od Kašogijeva nestanka 2. listopada. Kašogi često kritizira vladu u Rijadu a ima američko državljanstvo. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je “strogom kaznom” ako se utvrdi da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu. Iz Rijada su poručili da će odgovoriti na mjere koje eventualno budu poduzete protiv njih vezano za slučaj nestanka novinara, izvijestila je u nedjelju državna novinska agencija SPA, pozivajući se na izvor u službenim krugovima. “To je potaknulo bojazni da bi Saudijci mogli upotrijebiti naftu kao instrument osvete u slučaju sankcija ili drugih mjera”, napominje Patterson.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je razgovarao s kraljem Salmanom o slučaju nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, te da šalje državnog tajnika Mike Pompea na hitne razgovore s kraljem.

Trump je rekao da mu je Salman zanijekao “da bilo što zna o tome što se možda dogodilo” Khashoggiju koji je nestao nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu prije dva tjedna. Također je rekao Trumpu da Saudijska Arabija usko surađuje s Turskom na tom slučaju. Salman je, kako javlja Reuters, naredio unutarnju istragu oko nerazjašnjenog nestanka tog novinara koji ima dozvolu boravka u SAD-u i piše za Washington Post.

Khashoggi, istaknuti kritičar Rijada, nestao je 2. listopada nakon što je ušao u konzulat. Turska vlada smatra da je Khashoggi ubijen unutar zgrade, a da je njegovo tijelo uklonjeno. Trump je stvorio tijesne veze sa Saudijskom Arabijom, a pod međunarodnim je i unutarnjim pritiskom da pomogne pri rješavanju ovog slučaja te da kazni Saudijsku Arabiju, ako istraga pokaže da je odgovorna za ubojstvo Khashoggija.

Slučaj je uzrokovao međunarodnu osudu, a Trump je zaprijetio i teškom kaznom ako se pokaže da je Khashoggi ubijen u konzulatu, dok europski saveznici traže “vjerodostojnu istragu”.

Analitičari pak drže da je teško zamisliti da bi Saudijska Arabija poduzela mjere koje bi uzdrmale opskrbu naftom. “Dosada je tržište nafte odolijevalo verbalnom ratu i iako su cijene blago porasle… još su uvijek dobrih pet dolara ispod najviših prošlotjednih razina”, isstiče Fiona Cincotta iz City Indexa.

Značajniji rast cijena zakočila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ocjenom u mjesečnom izvješću o naftnim tržištima da je opskrba po svemu sudeći “zasada adekvatna” i sniženim prognozama rasta potražnje u ovoj i idućoj godini.

I glavni tajnik Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izjavio je prošlog tjedna da je tržište po njima dobro opskrbljeno i da vode računa o tome da ne kreiraju višak u idućoj godini.

Analitičari francuske banke Societe Generale povisili su pak prognozu cijene barela na londonskom tržištu u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju sa 78 na 82 dolara, upozoravajući na “visoku razinu rizika i neizvjesnosti na naftnim tržištima”. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 79,36 dolara, što znači da je bila 78 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Saudijski konzulat u Istanbulu pretražit će turske vlasti u ponedjeljak u okviru istrage o nestanku novinara Jamala Khashoggija otkad je onamo ušao 2. listopada, po diplomatskom izvoru.

Pretraga će se provesti rano navečer u okviru radne skupine koju su ustanovili Turska i Saudijska Arabija, ističe izvor. Pretraga je dopuštena prošlog tjedna ali do nje još nije došlo zbog neslaganja oko modaliteta, po turskim medijima. Saudijski novinar, kritičan spram vlasti u Rijadu, posjetio je saudijski konzulat 2. listopada zbog administrativnih radnji vezanih uz njegovo skorašnje vjenčanje s Turkinjom Hatice Cengiz.

Otad više nije viđen. Rijad tvrdi da je napustio diplomatsko predstavništvo, ali turske vlasti tvrde suprotno te neki dužnosnici optužuju saudijske vlasti da su dale ubiti novinara u konzulatu skupini agenata poslanih posebno u tu svrhu. Saudijsko izaslanstvo bilo je u Turskoj tijekom vikenda da bi razgovaralo s turskim dužnosnicima ali detalji njihova programa ili sadržaj njihovih razgovora nisu objavljeni.

You may also like

0 comments