Home Ekonomija Neslužbeno: Orešković ostavio dobar dojam

Neslužbeno: Orešković ostavio dobar dojam

by Agencije

Mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković predstavio je u četvrtak na zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka u Kitzbuehelu svoj plan za smanjenje javnog duga, službena izjava očekuje se sutra nakon njegova povratka u Zagreb, a mediji večeras, ne navodeći izvore, javljaju o pozitivnom reagiranju Oreškovićevih sugovornika.

Orešković je u srijedu, uoči odlaska u Kitzbuehel s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, rekao novinarima da će se naći s osam do deset najvećih investitora koji “drže osam do 10 posto hrvatskoga duga”. Istaknuo je nužnost poboljšanja hrvatskoga rejtinga te ocijenio kako u tom smislu u petak u izvješću agencije Standard and Poor’s neće biti promjena. “Ti su investitori naši partneri i želim čuti što će mi oni reći. Dug nam je skoro 90 posto BDP-a i raste, što je zabrinjavajuće i treba vidjeti kako ga smanjiti. Programe i planove imam i predstavit ću ih u pravo vrijeme, a sada mi je bitno podijeliti ideje s investitorima da vidimo na koji način taj dug možemo smanjiti i kroz godinu, dvije pokrenuti rast”, rekao je Orešković novinarima nakon susreta s predsjednicom Republike, s kojom se sastao uoči puta u Kitzbuehel.

Hrvatska radiotelevizija izvijestila je večeras kako doznaje da je Orešković ulagačima predložio određene reforme koje bi se mogle “tretirati kao radikalnije” u odnosu na ono što se do sada u javnosti moglo čuti. Na skupu je, javlja HRT, bilo oko 80 investitora. Prijepodne je Orešković razgovarao s predstavnicima dvadesetak međunarodnih ulagača koji su najveći financijeri hrvatskog duga, a riječ je o institucijama poput Deutsche banka, Goldman Sachsa, Merrill Lyncha, Eaton Vancea i ključnim kreditnim agencijama. Sastanci novog mandatara trajali su, izvijestio je HRT, gotovo čitav dan i ostavio je na njih dobar dojam.

I RTL javlja da su bankari “izuzetno zadovoljni onime što su čuli te da su u planu Tihomira Oreškovića neki potezi koji se u hrvatskoj politici još nisu povukli”, a portal Jutarnjeg lista piše kako “dobro upućeni” u razgovore, koji su se tijekom cijeloga dana vodili iza zatvorenih vrata u dvoranama luksuznog hotela Kempinski, tvrde kako je Oreškovićevo pojavljivanje na skupu bilo “pun pogodak jer je na sugovornike ostavio jako dobar dojam”.

Related Posts