Švicarski franak i japanski jen ojačali su u utorak na međunarodnim tržištima valuta budući da je ulagače zabrinuo oštar pad indeksa na kineskim tržištima dionica pa su se usmjerili na valute koje su na glasu kao sigurna utočišta za kapital. Euro je oko podneva bio u minusu prema švicarskom franku od 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,0805 franaka. Na istom je postotnom gubitku prema švicarskoj valuti bio i dolar, kliznuvši na 97,60 centima.

Zelena je novčanica blago oslabila i prema jenu, 0,1 posto, kliznuvši na 124,30 jena. Ulagače je u utorak zabrinuo oštar pad kineskih tržišta dionica, za čak šest posto, temeljem špekulacija o daljnjem slabljenju potražnje u Kini koja potpiruje sumnje i u globalni gospodarski oporavak. U takvom su okruženju pojačana strahovanja da će kineska središnja banka ponovo devalvirati domaću valutu, nakon 4,6-postotne devalvacije u prethodnom tjednu, i time potaknuti globalni valutni rat.

Neizvjesnost usmjerava ulagače prema valutama koje smatraju sigurnim ulaganjem, kao što su švicarski franak i japanski jen. “Tržišno okruženje odvraća od rizika, s obzirom na pad kineskih tržišta dionica. Ulagači su oprezni u procjenama hoće li američki Fed podići ključne kamatne stope, s obzirom na usporavanje u Kini i deflatorne trendove u svijetu. Sve to pritišće dolar”, tumači Petr Krpata iz ING-a. Mnogi analitičari i dalje očekuju da će američka središnja banka u rujnu podići ključne kamatne stope, iako će to po njihovoj procjeni u velikoj mjeri ovisiti o makrogospodarskim podacima iz SAD-a i o kretanju globalnih tržišta dionica u idućim tjednima. “Kamate (u SAD-u) bit će podignute u idućih šest mjeseci pod uvjetom da Kina ponovo agresivno ne devalvira juan. U takvom će okruženju dolar jačati”, tumači Jeffrey Halley iz Saxo Capital Marketsa.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je prema euru i dolaru ojačala 0,6 posto nakon što su danas objavljeni podaci pokazali neočekivano snažnu inflaciju u srpnju, potaknuvši očekivanja da će britanska središnja banka podići ključne kamatne stope u idućim mjesecima.

Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u utorak oslabila prema euru za 0,05 posto u odnosu na tečajnu listu od ponedjeljka, a oslabila je i prema ostalim značajnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,540176 kuna. Prema američkom dolaru kuna je oslabila 0,27 posto, švicarskom franku za 0,31 posto, a prema britanskoj funti za 0,63 posto. Tako srednji tečaj dolara iznosi 6,811976 kuna, franka 6,978414 kuna i funte 10,689220 kuna.

Related Posts