Nervozna trgovina naftom, čeka se ishod sastanka u Alžiru

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima u kontekstu pokušaja trgovaca da procijene šanse za uspjeh sastanka na kojem će najveći svjetski proizvođači raspravljati o mjerama potpore tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 73 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,62 dolara. U petak je zaključila trgovanje u minusu 1,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 54 centa višoj cijeni, od 45,02 dolara. U petak je zaključila trgovanje u minusu 1,84 dolara.

Na kraju prošlog tjedna naftna tržišta pritisnula je sumnja da će Saudijska Arabija i Iran postići preliminarni dogovor u mjerama potpore cijenama koji bi utro put uspjehu neformalnog sastanka u Alžiru. Stoga su trgovci koji špekuliraju s rastom cijena u petak srezali pozicije na najnižu razinu u mjesec dana.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) okupit će se danas u Alžiru na dvodnevnom Međunarodnom energetskom forumu a na marginama bi trebali razgovarati o mjerama podrške tržištu. U takvom je okruženju trgovina ovog tjedna počela nervozno, uz oscilacije cijena na najvišoj razini od 18. travnja kada su se članice OPEC-a okupile u Dohi kako bi razgovarale o cijenama. Taj sastanak nije urodio dogovorom.

Bjarne Schieldrop iz SEB-a podsjeća da je zbog neplaniranih prekida proizvodnja u OPEC-u još uvijek smanjena za dva milijuna barela dnevno, procjenjujući stoga da su šanse za dogovor vrlo male. Zemlje s takvim problemima vjerojatno se neće htjeti odreći obnove pune proizvodnje, drži on. “Sastanak će završiti bez rezultata jer je situacija previše komplicirana. Kako da donesu odluku o zamrzavanju (razine proizvodnje) kada su Libija i Nigerija na pragu obnove proizvodnje?”, tumači Schieldrop.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 42,89 dolara, što znači da je pala 38 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments