Neredi u migrantskom centru u Bugarskoj

Oko 1,500 migranata pokrenulo je u četvrtak nerede u najnovijem bugarskom kampu za izbjeglice u vrijeme jačanja tenzija u prihvatnim centrima diljem Balkana, objavili su bugarski službenici.

Migranti su palili automobilske gume i bacali kamenje na oko 250 policajaca, vatrogasaca i pripadnika žandarmerije u prihvatnom centru Harmanli u blizini turske granice, izjavila je glasnogovornica lokalne policije Nina Nikolova za AFP.

Nikolova je rekla kako su neredi započeli zbog “nedavne zabrane migrantima da napuste područje prihvatnog centra”. “Situacija je trenutno pod kontrolom i traju pregovori između migranata koji prosvjeduju i državne agencije za izbjeglice”, dodala je Nikolova.

U tom centru, u kojem je smješteno 3000 migranata, već je zabilježen jedan prosvjed u listopadu, kad je nekoliko stotina Afganistanaca zahtijevalo da im se dopusti nastavak putovanja u zapadnu Europu. Bugarska je većinom ostala po strani prošlogodišnje najveće migrantske krize od 1945., te ima žicu na turskoj granici.

Usprkos tome, oko 13 tisuća migranata, većinom Afganistanaca, trenutno se nalazi u toj najsiromašnijoj članici Europske unije.  Iako je takozvana balkanska ruta zatvorena u ožujku, migranti u manjem broju i dalje stižu u tu regiju. Napetosti rastu, pogotovo u Grčkoj gdje se nalaze desetci tisuća ljudi, a nedavno su grčke neonacističke skupine napale na migrantski logor na istočnoj strani otoka Chiosa.

You may also like