Nerealnost dogovora o zamrzavanju proizvodnje spustilo cijenu nafte

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 39 dolara, pritisnute sve izraženijom sumnjom u dogovor vodećih izvoznika o zamrzavanju proizvodnje na siječanjskoj razini.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 38,81 dolar. Zadnji dan trgovanja u prošlom tjednu zaključila je u minusu 1,68 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 36,71 dolar. U petak zaključila je trgovanje u minusu 1,55 dolara.

Na kraju prošlog tjedna tržišta je razočarala izjava visokog saudijskog dužnosnika da će Saudijska Arabija zamrznuti proizvodnju na razini prvog ovogodišnjeg mjeseca samo ako to učine Iran i ostali veliki proizvođači. Na tu se poruku danas nadovezala izjava iranskog ministra za naftu Bidžana Zanganeha da će Iran nastaviti s povećanjem proizvodnje i izvoza nafte dok ne vrati poziciju na tržištu koju je imao prije uvođenja sankcija, prenijela je iranska agencija Mehr.

Rusija je pak izvijestila o najvećoj proizvodnji nafte u 30 godina.Te su vijesti potaknule sumnje u uspjeh sastanka vodećih proizvođača koji bi 17. travnja u Dohi trebali razmotriti mogućnost smanjenja proizvodnje kako bi se poduprle cijene i smanjila prekomjerna opskrba. “Val prodaja ne predstavlja veliko iznenađenje”, ističe Hans van Cleef iz ABN Amroa. “Cijene padaju zbog špekulacija da se Saudijska Arabija neće pridružiti (sporazumu o zamrzavanju proizvodnje), a špekulacije i verbalne intervencije vjerojatno će nastaviti i u iduća tri tjedna”, dodao je Van Cleef.

Cijene nafte pale su više od 65 posto od sredine 2014. godine, zbog procvata američke proizvodnje iz škriljaca i povećane opskrbe naftom iz proizvođača izvan i unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a), čime je stvoren jedan od najvećih globalnih viškova nafte u modernim vremenima.

U međuvremenu se američka proizvodnja, inače jedan od glavnih uzroka aktualnog viška u opskrbi, pokazuje otpornijom na niske cijene nafte nego što su mnogi očekivali, i to unatoč valu stečajeva i smanjenom broju bušotina, napominje Reuters “Kada se uzme u obzir ta činjenica i šanse za dogovor o zamrzavanju proizvodnje u ovom mjesecu, možemo reći da će se globalna neravnoteža između ponude i potražnje vjerojatno smanjiti u drugoj polovini godine”, procjenjuje u bilješci analitičar Gain Capitala Fawad Razaqzada.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 34,47 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.