Home Energetika Nepromijenjive kamate FED-a spustile indekse svjetskih burzi

Nepromijenjive kamate FED-a spustile indekse svjetskih burzi

by Energypress.net

Nema daljnjeg napretka inflacije

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali, nakon što su čelnici američke središnje banke ostavili kamatne stope nepromijenjene jer ove godine nije bilo napretka po pitanju smanjenja inflacije. Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su jučer ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto jer, kako su poručili u priopćenju, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

Indeksi su u jednom trenutku osjetno porasli, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell na konferenciji za medije kazao da daljnje povećanje kamata nije izgledno. No, ubrzo su indeksi izgubili te dobitke jer nitko ionako već dulje vrijeme nije spominjao mogućnost daljnjeg povećanja kamata.

A što se smanjenja kamata tiče, sve je manje vjerojatno da će se Fed na tako nešto odlučiti prije jeseni. Od početka godine burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno su porasli na temelju očekivanja da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši najkasnije od lipnja. No, kako je postalo jasno da su to preoptimistična očekivanja, u travnju su indeksi znatno pali. Osim Feda, u fokusu ulagača ovih su dana kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je oko 310 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima, pri čemu ih je 77 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo. Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle 6,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se prije mjesec dana očekivao rast zarada za 5,1 posto.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje, a osim poruka čelnika američke središnje banke, u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija. Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle utjecati na tržište, pa bi Crobex indeks, koji je u travnju zabilježio prvi mjesečni pad u posljednjih šest mjeseci, mogao stagnirati.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, pri čemu indeksi osciliraju na rubu negativnog i pozitivnog područja, nakon što je jučer američka središnja banka ostavila kamate nepromijenjene.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,61 posto, na 83,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,62 posto, na 79,50 dolara.

Related Posts